Drink eens wat vaker thee, het is goed voor je

Fit & Gezond

Drink eens wat vaker thee, het is goed voor je

Print

De hersenen van mensen die regelmatig een kopje thee drinken, werken efficiënter dan het brein van mannen en vrouwen die dat niet op regelmatige basis doen. Dat is althans de conclusie van een onderzoek aan de universiteit van Singapore, in samenwerking met de universiteiten van Cambridge en Essex, verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Aging.

Een team wetenschappers keek bij 36 volwassenen, ouder dan 60 jaar, naar hun theeconsumptie van de voorbije 25 jaar. De vorsers verzamelden gegevens over hun gezondheid, levensstijl en psychologisch welzijn. De deelnemers moesten ook neuropsychologische tests en onderzoeken in een MRI-scan ondergaan.

Na analyse van de cognitieve prestaties en de scans, ontdekte het onderzoeksteam dat individuen die gedurende die 25 jaar minstens vier keer per week groene thee, oolongthee of zwarte thee consumeerden, hersengebieden hadden die op een efficiëntere manier met elkaar verbonden waren. Dat betekent dat thee het potentieel heeft om het brein langer jong te houden.

De wetenschappers vergelijken hun bevindingen, die de basis zijn voor verder onderzoek, met het verkeer. “Beschouw hersengebieden als bestemmingen, en de verbindingen tussen de hersengebieden als wegen,” zegt hoofdonderzoeker Feng Lei. “Wanneer een wegennet beter georganiseerd is, is het verkeer van voertuigen en passagiers efficiënter en worden minder middelen gebruikt. Wanneer verbindingen tussen hersengebieden gestructureerder zijn, is informatieverwerking efficiënter.”

NIET TE MISSEN