© afp, rr

© rr

1 / 2

Advocaat in groot liquidatieproces op straat doodgeschoten in Amsterdam: “Drugsmaffia brutaler dan ooit”

In Amsterdam is een advocaat op straat doodgeschoten. Het gaat om Derk Wiersum, advocaat van Nabil B. Die is kroongetuige in een strafzaak tegen topcrimineel Ridouan T. Intussen is ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid betrokken bij de zaak.

jvh, blg

Wiersum (44) werd woensdagochtend iets na 7.30 uur van dichtbij neergeschoten voor zijn woning aan de Imstenrade, in Amsterdam-Zuid. Volgens getuigen stond zijn vrouw naast hem op het moment van de moord, en volgens Nederlandse media was ook één van zijn twee kinderen op dat moment thuis, maar zij raakten niet gewond. De advocaat werd nog gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten.

De schutter vluchtte te voet weg. Hij wordt opgespoord door de politie, het gaat om een tiener van tussen de 16 en 20 jaar oud.

Liquidatieproces

De advocaat is niet de eerste in de omgeving van Nabil B. die werd geliquideerd. Diens broer Reduan werd op 29 maart 2018 ook al doodgeschoten in Amsterdam. Die moord gebeurde een week nadat justitie bekend had gemaakt dat Nabil B. kroongetuige zou zijn in een groot onderzoek naar een reeks liquidaties door een bende die wordt geleid door de voortvluchtige Ridouan Taghi, de meest gezochte man van Nederland.

© EPA-EFE

Taghi wordt gezien als een van de kopstukken van de zogenaamde Mocromafia. Hij startte zijn criminele loopbaan met de invoer van hasj, maar stapte daarna over op de veel lucratievere cocaïne. Die drugs werden vaak ingevoerd via de haven van Antwerpen.

Politie en justitie erkenden in februari al dat ze de dreiging voor de familie van hun kroongetuige verkeerd hadden ingeschat. B. zit zelf momenteel vast in een gevangenis in Vught, nabij ’s Hertogenbosch, waar hij extra wordt beschermd. Hij heeft opening van zaken gegeven over een aantal liquidaties, ook zaken waar hij zelf bij betrokken is geweest, in ruil voor strafvermindering en bescherming.

Bedreigingen

Wiersum werd al eerder bedreigd en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingelichte bronnen volgens het Algemeen Dagblad. Als advocaat van Nabil B. werd hij samen met zijn cliënt wel afgeschermd tijdens zittingen in de rechtbank. En de politie surveilleerde vaker dan gebruikelijk in zijn buurt in Amsterdam.

De bende rond Taghi wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks moorden en pogingen daartoe in de onderwereld. Taghi geldt als absolute hoofdverdachte. Hij is voortvluchtig, evenals zijn vermeende rechterhand, Saïd Razzouki. Naast dit tweetal telt ‘Marengo’ veertien verdachten. In wisselende samenstelling worden zij van tal van misdrijven beschuldigd. De motieven voor de al dan niet voltooide moorden lopen uiteen van wraak voor verraad tot woede over niet-betaalde schulden.

Geschokte reacties

In de Tweede Kamer reageert men geschokt op de moord. Regeringspartij CDA spreekt van “een regelrechte aanslag op onze rechtsstaat”. Ook coalitiepartner VVD ziet de rechtsstaat in het geding komen.

“Dit is erger dan erg”, zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam op Twitter. “Een nieuw hoofdstuk in de brutaliteit van de drugsmaffia.” De nieuwe liquidatie doet zijn VVD-collega Dilan Yesilgöz denken aan “Italiaanse maffiapraktijken”. “Zeer schokkend dit. Dit tast het fundament van onze rechtsstaat aan en zou niet mogen gebeuren in Nederland.”

De Orde van Vlaamse Balies (OVB) is “verbouwereerd” door de moord in Amsterdam. “Het feit dat een advocaat wegens de uitoefening van zijn beroep wordt doodgeschoten is onaanvaardbaar en is verontrustend”, klinkt het in een persbericht. “De OVB biedt zijn deelneming aan de familieleden en vrienden van mr. Derk Wiersum en wenst zijn solidariteit te betuigen aan de Nederlandse advocaten.”

Ook de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) is “zeer geschokt” dat een advocaat in de uitoefening van zijn functie is geliquideerd. “We leven mee met de nabestaanden en volgen het onderzoek op de voet”, zegt een woordvoerder.

Speciaal team

Intussen werd een speciaal team samengesteld onder regie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, dat kijkt naar de beveiliging van advocaten. “Dit team heeft de bevoegdheden om de beveiliging en bewaking te activeren respectievelijk te intensiveren op een wijze die bescherming biedt tegen deze dreiging”, aldus de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus.

Het team gaat nadrukkelijk kijken wat nodig is om advocaten “veilig en ongestoord” te laten functioneren, laat Grapperhaus aan de Tweede Kamer weten. “In dit team wordt ook nadrukkelijk bekeken wat voor de betrokken beroepsgroepen nodig is om veilig en ongestoord te kunnen functioneren.” Grapperhaus noemt de moord op advocaat Derk Wiersum een “aanslag op de rechtsstaat”. “De georganiseerde misdaad is wéér een grens overgegaan. Ik begrijp de schok en emoties bij officieren en rechters heel goed.”

Of de overheid tekortgeschoten is in deze zaak, na de eerdere moord op de broer van de kroongetuige, wil Grapperhaus nog niet zeggen. “We moeten één ding niet vergeten, dit is een georganiseerde misdaad die we als samenleving - en daar was ik ook bij, als lid van de samenleving - hebben laten woekeren. Hier is nu weer een grens over gegaan. Ik zal dat ook in het kabinet heel duidelijk aan de orde stellen, hier moeten we heel hard tegenaan.”

© EPA-EFE

© AFP

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nu in het nieuws