© Dirk Van de Velde

Nederlandse plofkrakers krijgen celstraffen tot dertien jaar opgelegd

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft tien Nederlanders veroordeeld voor hun aandeel in zes plofkraken op bankautomaten in Vlaanderen. Ze kregen celstraffen van drie jaar deels met uitstel tot dertien jaar effectief.

De Hema-bende - de leden hulden zich tijdens de plofkraken steevast in regenpakken van winkelketen Hema - bestaat vooral uit dertigers uit Amsterdam en Utrecht. Een aantal van hen woonde de behandeling van de zaak, twee weken geleden, bij. Voor drie beklaagden die er toen niet waren, beval de rechtbank de onmiddellijke aanhouding.

De eerste plofkraak vond op 15 mei plaats op een KBC-filiaal in Tielt-Winge. Daarna viseerde de bende automaten van Bpost in Buggenhout (6 juni), Boechout (13 juni), Lummen (21 juni), Sint-Laureins (20 juli) en Stekene (10 augustus).

Gas

De daders spoten telkens gas in de automaten om ze dan via lange elektriciteitskabels die met een stroomstootwapen verbonden waren tot ontploffing te brengen. De filialen raakten zwaar beschadigd. Sommige automaten bevonden zich ook in appartementsgebouwen. De beklaagden mochten volgens de rechtbank van geluk spreken dat er geen gewonden of doden waren gevallen.

Bij de eerste vier plofkraken kon in totaal 808.000 euro worden buit gemaakt. Een deel van de bankbiljetten was echter onbruikbaar, omdat ze besmeurd waren geraakt door de opengebarsten verfcapsules. De laatste twee plofkraken mislukten.

In Sint-Laureins hadden de daders alles in gereedheid gebracht, maar waren ze moeten vluchten voor de politie. In Stekene was er wel een ontploffing, maar die had niet het gewenste effect, waardoor ze geen buit konden maken.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio