© Olaf Kraak

Mazoutprijs schiet omhoog na drone-aanval in Saudi-Arabië

De maximumprijs van stookolie gaat vanaf woensdag zoals verwacht flink omhoog, met zowat 6 cent per liter. Wie minstens 2.000 liter bestelt, betaalt minimaal 0,7203 euro per liter, zo deelt de federale overheidsdienst Economie mee. De prijsstijging is een gevolg van de droneaanval het voorbije weekend op het hart van de Saudische olie-industrie.

Het is bijna vier maanden geleden dat de maximumprijs van stookolie nog hoger lag dan 0,7 euro per liter, zo blijkt uit gegevens van de Belgische Petroleumfederatie.

De forse stijging was aangekondigd. Ze komt er omdat de stookolieprijs rechtstreeks gelinkt is aan de olieprijzen op de internationale markten. En die kenden maandag hun grootste toename ooit (meer dan 10 procent). Door de droneaanval werd ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie stilgelegd.

LEES OOK. Sterkste prijsstijging ooit van ruwe olie na droneaanval: betekent dat ook een aanslag op jouw portefeuille?

De impact van de aanval op de prijs van benzine en diesel zal pas later deze week merkbaar worden. Ze zal waarschijnlijk gematigder zijn, omdat die prijzen afhankelijk zijn van meerdere factoren en omdat er drempels zijn ingebouwd om te grote schommelingen af te vlakken.

Nu in het nieuws