© Photo News

Elio Di Rupo stopt als voorzitter PS

Ten laatste eind oktober worden bij de PS verkiezingen gehouden om een nieuwe voorzitter aan te duiden. Dat heeft PS-voorzitter en Waals minister-president Elio Di Rupo in de uitzending ‘L’Invité’ op RTL-TVi aangekondigd. De 68-jarige Di Rupo zal zich niet kandidaat stellen voor een nieuw mandaat en schuift impliciet Paul Magnette naar voren als zijn opvolger.

Peter De Lobel

De voorzitterverkiezing moet er tegen het einde van volgende maand komen. “Ik hoop dat dit op 19 en 20 oktober kan gebeuren”, verduidelijkte Di Rupo. Het partijbureau moet de procedure deze week vastleggen.

De Bergenaar legde vrijdag opnieuw de eed af als Waals minister-president aan het hoofd van een PS-MR-Ecolo-coalitie. Op de vraag over de opvolger van zijn keuze noemde Elio Di Rupo de burgemeester van Charleroi, Paul Magnette, die vorige legislatuur de Waalse regering leidde tot de Franstalige socialisten uit de regering gewerkt werden ten voordele van MR. Magnette voerde samen met hem de onderhandelingen voor de vorming van een Waalse en een Franse Gemeenschapsregering.

“Oplossingenfabriek”

“Ik werk al een tiental jaar samen met mijnheer Magnette. De voorbije weken nog was ik onder de indruk. Hij is een ‘oplossingenfabriek’”, zei de uittredende partijvoorzitter.

De gewezen premier was gedurende 17 jaar PS-voorzitter, van 1999 tot 2011 en vervolgens sinds 2014. Vrijdag legde hij voor de derde maal de eed af als Waals minister-president.

Sinds jaren wordt er gespeculeerd over zijn opvolging aan het hoofd van de grootste partij in Franstalig België. In mei had Di Rupo laten verstaan dat hij een beslissing zou nemen na de regeringsonderhandelingen. Maar de vorming van een federale regering belooft een werk van lange adem te worden.

Paul Magnette heeft de laatste jaren herhaaldelijk verklaard dat hij kandidaat-partijvoorzitter zou zijn indien Elio Di Rupo zijn mandaat ter beschikking zou stellen.

Na de verkiezing van Maxime Prévot in januari aan het hoofd van CDH, die van het duo Rajae Maouane - Jean-Marc Nollet zondag bij Ecolo, de nakende vervanging van Charles Michel als MR-voorzitter als gevolg van diens vertrek naar de Europese Raad, en het vertrek voor het einde van het jaar van Olivier Maingain als voorzitter van Défi zullen in 2019 dus alle Franstalige partijen - PVDA is een nationale partij - een nieuwe voorzitter krijgen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio