Zoon van Osama bin Laden omgekomen bij Amerikaanse antiterreuroperatie

Zoon van Osama bin Laden omgekomen bij Amerikaanse antiterreuroperatie

Print

Donald Trump heeft de dood van Hamza bin Laden bevestigd. De zoon van al-Qaeda-leider Osama bin Laden is bij een antiterreuroperatie op de grens tussen Pakistan en Afghanistan gedood, aldus de Amerikaanse president. Topambtenaren in de VS lieten eerder al weten dat Hamza bin Laden gesneuveld zou zijn.

“Zijn dood berooft Al Qaida niet alleen van belangrijke leiderschapsvaardigheden en de symbolische band met zijn vader, maar ondermijnt ook belangrijke operationele activiteiten van de groep”, klinkt het in een communiqué van het Witte Huis over de dood van Hamza bin Laden. De zoon van Osama bin Laden, die wordt gezien als het brein achter de aanslagen van 11 september 2001, was volgens Washington verantwoordelijk voor “de planning en het beheer van meerdere terroristische organisaties” .

Vermoed wordt dat Hamza bin Laden geboren is in 1989. Zeven jaar later verhuisde zijn vader naar Afghanistan, waar hij de oorlog verklaarde aan de VS. Hamza ging mee en verscheen meermaals in propagandavideo’s van de door zijn vader opgerichte terreurorganisatie Al-Qaeda.

Zoon van Osama bin Laden omgekomen bij Amerikaanse antiterreuroperatie
Foto: AP

Osama bin Laden werd in 2011 tijdens een raid van Navy Seals in Abbottabad (Pakistan) om het leven gebracht. Hamza werd toen niet aangetroffen in de schuilplaats. Uit brieven die er werden gevonden, blijkt wel dat Osama wilde dat zijn zoon hem zou vervoegen in Abbottabad en hem wilde voorbereiden om hem op te volgen aan het hoofd van al-Qaeda.

Gedoodverfde opvolger

Ook na zijn dood werd Hamza nog gezien als de gedoodverfde opvolger van zijn vader, zo schreef antiterreurexpert Ali Soufan in september 2017. “Hij geniet het meeste steun bij de jihadistische kopstukken. En terwijl het kalifaat van Islamitische Staat op het punt van instorten staat, is hij waarschijnlijk de best geplaatste figuur om de wereldwijde jihadi-beweging te herenigen.”

In februari van dit jaar kondigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nog aan 1 miljoen dollar uit te reiken voor informatie over de verblijfplaats van Hamza. Op het Counterterrorism Rewards Program wordt de jonge Bin Laden omschreven als “een opkomende leider van al-Qaeda die gedreigd heeft met aanvallen tegen de Verenigde Staten en diens bondgenoten”. Enkele maanden later gaven Amerikaanse topambtenaren te kennen dat Hamza om het leven zou zijn gekomen. Er werd op dat moment nog niet gerept op de aard van het overlijden.

Het laatste publieke statement van Hamza bin Laden dateert van 2018. Via het propagandakanaal van Al-Qaeda uitte hij bedreigingen aan Saudi-Arabië en riep hij de bevolking van het Arabische schiereiland op tot opstand.

Nu in het nieuws