© BELGA

Lokeren en Westerlo schieten weinig op met felbevochten punt

Geen winnaar in het duel tussen rode lantaarn Lokeren en co-leider Westerlo. Vooral Lokeren voelde zich achteraf bestolen, nadat het winnende doelpunt van Jelle Van Damme voor gevaarlijk spel van invaller Diakhate werd afgekeurd.

Bob Peeters koos, zoals verwacht, voor de zesde opeenvolgende competitiewedstrijd voor dezelfde elf starters. Bij de thuisploeg bleef de zware 4-0-nederlaag op het veld van Virton niet zonder gevolgen. Guus Hupperts en Tracy Mpati Bibuanga haakten geblesseerd af. Het trio Abdoulaye Diaby, Lukas Marecek en Ahmed Said Said werd naar de bank verbannen. Omri Amram Ben Harush, Giorgi Beridze, Jimmy De Jonghe, Anel Hajric en Mickael Tirpan kregen van Glen De Boeck een basisplaats. Opvallend was de vooruitschoven positie van ervaren krijger Jelle Van Damme. Hij en Seth De Witte moesten voor power centraal in het middenveld zorgen.

Abrahams treft raak, Biset ook

Het eerste kwartier bleek een lang gerekte studieronde waarin beide ploegen de risico's schuwden en vooral veel steriel middenveld en ballen achteruit te zien waren. Het enige vermeldenswaardige wapenfeit was het terecht afgekeurde buitenspeldoelpunt van Guillaume De Schryver in minuut 20. Vier minuten later verwerkte doelman Davino Verhulst een kopbal van Sava Petrov in hoekschop. Westerlo bleef aandringen. Lukas Van Eenoo haalde uit. Verhulst zweefde de de bal uit zijn doel maar was kansloos tegen de rebound van Kurt Abrahams die moederziel alleen stond.

Lokeren was niet aangeslagen. Maar kansen afdwingen, was een brug te ver. Tot de Japanner Jun Amano een bal voor doel zwiepte. Maxime Biset, die in duel ging met een opzittende De Witte, kreeg de bal ongelukkig tegen het hoofd en verschalkte zo zijn eigen doelman Berke Özer. Dat heet dan efficiënt zijn: eerste kans, eerste doelpunt voor de thuisploeg. Westerlo mocht dan 62% balbezit hebben in de eerste helft, maar rusten deden we met 1-1-tussenstand.

Afgekeurd doelpunt

De bezoekers kwamen scherp uit de kleedkamer en gingen meteen op zoek naar een tweede doelpunt. Christian Brüls trapte in de 53ste minuut van dichtbij over en Lukas Van Eeno zag zijn schot - tien minuten later - op de lat uiteenspatten. De aanvalsgolven bleven komen en Abrahams krulde de bal, iets te nonchalant, over het doel van Verhulst. Jakov Filipovic devieerde aan de overkant een hoekschop over het doel van Özer. Lokeren kwam steeds meer opzetten. De vlam sloeg in de pan toen de Turkse doelman van Westerlo een bal loste - na een al dan niet fout van de ingevallen Abdou Lahat Diakhate - en Van Damme met een spectaculaire volley scoorde. Scheidsrechter Ken Vermeiren keurde het doelpunt eerst goed, maar kwam op aangeven van zijn assistent terug op zijn beslissing. Een woedende en gesticulerende Glen De Boeck in alle staten en Van Damme kreeg nog geel voor protest.

Lokeren: Verhulst, Tirpan, Filipovic, Ben Harush, De Jonghe, Koike, De Witte, Van Damme, Amano, Beridze, Hajric

Westerlo: Özer, Dewaele, Biset, Soumah, Van Den Bogaert, Brüls, Antunes, Van Eenoo, De Schryver, Abrahams, Petrov

Vervangingen: 61' Amano door Said, 66' Beridze door Diakhate, 69' Petrov door Gboho, 77' Hajric door Nzinga, 79' Abrahams door Remmer, 87' Brüls door Kone

Doelpunt: 28' Abrahams 0-1, 34' Biset 1-1 (own goal)

Gele kaart: 83' Van Damme, 90' Tirpan

Scheidsrechter: Vermeiren

Toeschouwers: 3.220

Meer voetbalnieuws