Extreemrechtse ‘Mars op Brussel’ van zondag verboden

Extreemrechtse ‘Mars op Brussel’ van zondag verboden

Print

De omstreden ‘Mars op Brussel’ waarmee extreemrechts zondag in de hoofdstad wilde demonstreren tegen de Vlaamse regeringsformatie, mag niet doorgaan. Dat heeft burgemeester Philippe Close (PS) beslist. Ook de tegenbetoging werd verboden.

De “Mars op Brussel” zou op zondag 15 september door de hoofdstad trekken. De betogers willen zich uitspreken tegen de nieuwe Vlaamse coalitie en hun verontwaardiging tonen over het ontbreken van Vlaams Belang in de Vlaamse regering. De extremistische groep Bloed, Bodem, Eer en Trouw zou achter de organisatie van de betoging zitten. Zo’n 1.100 mensen gaven aan dat ze van plan waren om mee te betogen, 3.300 anderen waren “geïnteresseerd” in het evenement.

Nadat de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene eerder een negatief advies gaf, werden de organisatoren nog uitgenodigd door de burgemeester om hun verweer te motiveren. De burgemeester oordeelde dat de situatie te onveilig bleek en dus wordt ook de tegenbetoging verboden.

Het is toch mogelijk dat er nog betogers naar Brussel afzakken. Onder meer de Facebookpagina Vlaams Front roept betogers op om toch naar de hoofdstad te gaan. “Laat je niet misleiden, de mars gaat door”, luidt het onder meer. Daarom blijft de politie paraat en zal ze gepast reageren op de aanwezige manifestanten, stelt de woordvoerster van de Brusselse burgemeester.

Nu in het nieuws