© Dirk Vertommen

Opschorting voor autistische man die begeleidster aanvalt

Een 21-jarige autistische man ging vorig jaar helemaal door het lint in de Mechelse instelling waar hij verbleef. Hij sloeg en stampte een begeleidster. De rechter heeft de man een opschorting van straf gegeven.

De jongeman uit Sterrebeek verbleef vorig jaar in een instelling in het Mechelse. P.S. sportte heel vaak en was een geoefend zwemmer. Hij nam zelfs deel aan de Special Olympics.

Toen een begeleidster hem vorig jaar in september meedeelde dat hij nog moest gaan lopen, sloegen bij de man de stoppen door. Het was al donker aan het worden en hij had helemaal geen zin in een tocht.

“Hij heeft de begeleidster fysiek zwaar aangepakt. Hij deelde slagen, stampen en vuistslagen uit en kneep ook de keel van de vrouw dicht”, zei openbaar aanklager Nele Van Looy.

De advocate van de beklaagde noemde het proces een zeer bijzonder zaak. “Mijn cliënt heeft autisme en verbleef net voor zijn aandoening in een instelling. Hij is zeer prikkelbaar en de opdracht om nog te gaan lopen, is geëscaleerd in een woede-uitbarsting”, zei ze. “Door het incident is hij ook niet meer welkom in de instelling en verblijft hij voorlopig thuis bij zijn ouders. Tot hij weer elders terechtkan.”

De begeleidster in kwestie kon na 21 dagen het werk hervatten. Haar advocate vond dat niet alles op de ziekte kon gestoken worden. “Mijn cliënte kon op een bepaald moment niet meer ademen. De man riep haar bovendien toe dat hij zag dat ze bang was”, klonk het.

Beklaagde moet van de rechter aan het slachtoffer 350 euro schadevergoeding betalen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio