© rr

Nieuwe fietspaden twee maanden vroeger klaar dan gepland

De nieuwe fietsinfrastructuur in de buurt van de Brusselsesteenweg (N1) op de grens van Zemst met Mechelen is vrijdag klaar. Dat is twee maanden vroeger dan gepland.

Sven Van Haezendonck

De werkzaamheden om verschillende nieuwe fietspaden aan te leggen, waren midden maart gestart. Al die tijd moest het verkeer dat er passeerde rekening houden met hinder, maar die is vanaf eind deze week dus voorbij. Sneller dan verwacht kan de aannemer zijn werk afronden. Alleen de beplantingen en het plaatsen van een afsluiting moeten de komende weken nog gebeuren.

In de aanloop naar de brug over de E19 werden nieuwe bredere fietspaden aangelegd in rood asfalt. Die maken het voor fietsers een stuk aangenamer en veiliger, want ze zijn voortaan ook afgeschermd van het autoverkeer. Op grondgebied Zemst is ook het laatste gedeelte van de fietssnelweg (F1) aangelegd, met een nieuwe brug over de Zenne. In de Heidestraat is er voor een beveiligde oversteekplaats gezorgd.

Nog projecten op komst

Ook tussen de Zemstsesteenweg in Hofstade (Zemst) en de Brusselsesteenweg is er naast de spoorweg een nieuw fietspad aangelegd. Op grondgebied Mechelen sluit daar later de fietssnelweg (F1) richting Antwerpen op aan. De plannen daarvoor zijn volop in opmaak. Dat is een hele verbetering, want fietsen tussen Hofstade en Zemst kan nu zonder het kruispunt van Carrefour over te steken.

Mensen die er vaak passeren, is het vast opgevallen dat de brug over de E19 en de Zemstsesteenweg zelf nog niet onder handen werd genomen. De renovatie daarvan moet in maart 2020 starten. De regie is in handen van het Agentschap Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant, terwijl dat voor deze werkzaamheden ook de provincie en de gemeente waren.

MEER OVER Mobiliteit Mechelen