© rr

Politie arresteert 43 transmigranten tijdens controle op snelwegparkings

Tijdens een actie tegen transmigranten heeft de Antwerpse federale politie woensdagnacht in samenwerking met enkele lokale politiekorpsen 43 mensen bestuurlijk aangehouden. Het gaat om mannen, vrouwen en minderjarigen uit onder andere Afghanistan, Kameroen en Eritrea.

dvd

De politie voert al langer dergelijke gecoördineerde acties uit op onder meer de snelwegparking langs de E313/E34 in Wommelgem en die langs de E34 in Vorselaar. Woensdagnacht werd voor de zevende keer zo’n controle georganiseerd.

Daarbij werden in een eerste fase 24 mensen bestuurlijk aangehouden: twintig mannen en vier vrouwen uit Afghanistan, Kameroen en Eritrea. “In totaal verklaarden 13 personen minderjarig te zijn”, zegt Jean-Claude Gunst van de federale politie . “In een tweede fase werd ook nog een bestelbusje aangetroffen op de parking Vosselaar waarin nog eens 19 transmigranten zaten.”

De actie kreeg op het terrein de steun politiezones Minos, Zara, Regio Turnhout. Ook het parket en de dienst Vreemdelingenzaken waren betrokken en De Lijn zette zeven controleurs in.

Netwerken

Volgens de federale politie kan een fenomeen als transmigratie niet door één zone alleen worden aangepakt. “Dit vereist een gezamenlijk optreden van meerdere politiediensten, waarbij er op lange termijn naartoe wordt gewerkt om het netwerk van de mensensmokkelaars in kaart te brengen, want het is daar dat zich het echte probleem situeert”, meent Gunst. “Als zij er niet zijn om de doortocht voor die mensen te organiseren en te faciliteren, zullen er al veel minder de oversteek naar Engeland proberen te maken.”

Door op gezette tijden een politieactie te organiseren, wil de politie transit-migranten naar eigen zeggen ontraden om het erop te wagen en zichzelf daarmee in gevaar te brengen. “Bijkomend leveren dergelijke acties informatie op die van nut kan zijn voor de federale gerechtelijke politie en het parket om achter de netwerken aan te kunnen gaan”, besluit Gunst.

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio