© RR

Met zijn gladde praatjes won hij het vertrouwen van tientallen dames, vervolgens plukte hij hen kaal: “U bent geen Bruintje de Beer, maar een griezelige grizzly”

Een 37-jarige Oostendenaar vraagt in beroep strafvermindering voor het oplichten van kwetsbare vrouwen. Irfan Ö. kreeg aanvankelijk vijf jaar. Het parket wil eigenlijk een strengere straf, maar vergat beroep aan te tekenen.

Onder de schuilnaam ‘Jonas Bruine’ benaderde Oostendenaar Irfan Ö. sinds het voorjaar van 2013 via Facebook en datingsites kwetsbare en eenzame vrouwen. De man, van Turkse afkomst maar perfect Nederlandstalig, verleidde de dames met zijn foto’s waarop hij in een smetteloos pak poseert.

Met zijn gladde praatjes won Ö. het vertrouwen van tientallen dames. Eens de vrouwen dachten dat ze een relatie met hem hadden, verdween hij met de noorderzon, de bankkaart met code en alle juwelen. De wagen van een vrouw uit Ieper verkocht hij doodleuk door.

In maart 2017 kreeg Ö. vier jaar effectieve celstraf voor feiten bij 25 slachtoffers. In oktober vorig jaar kwam daar bij verstek nog eens vijf jaar effectief bij voor de oplichting van tien vrouwen in Brugge, Roeselare, Sint-Niklaas, Oostende, Ieper en Koksijde. Tegen die vijf jaar tekende hij beroep aan. Zijn advocate vindt de celstraf veel te hoog, maar de procureur-generaal stelt dat Ö. er goedkoop van afkwam. “Je deed gewoon voort”, klonk het in de rechtbank. “Hoogtijd dat je voor langere tijd uit de maatschappij verdwijnt.”

De procureur-generaal wou acht jaar cel vorderen, maar omdat het parket in Brugge vergat beroep aan te tekenen, kan het hof geen hogere straf opleggen. Daarom vraagt hij de bevestiging van die vijf jaar. “Jonas Bruine, dat klinkt sympathiek als ‘Bruintje De Beer’. Maar in werkelijkheid bent u een griezelige grizzly.” Uitspraak op 9 oktober.

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio