Philippe Gilbert pakt tweede ritzege in Vuelta na dolle waaierrit

Print

Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick Step) heeft woensdag de zeventiende etappe in de Ronde van Spanje (WorldTour) op zijn naam geschreven. Onze landgenoot haalde het na 219,6 kilometer tussen Aranda de Duero en Guadalajara in een sprint met een omvangrijke groep voor de Ierse spurtbom Sam Bennett (BORA-hansgrohe), zijn Franse ploegmakker Rémi Cavagna en Dylan Teuns (Bahrain-Merida). Tim Declercq (Deceuninck-Quick Step) werd achtste.

Het is voor Gilbert zijn tweede ritzege in deze Vuelta, na de etappe naar Bilbao van vorige week donderdag. De Colombiaan Nairo Quintana (Movistar) werd veertiende en deed een gouden zaak in de stand. Hij schuift op naar de tweede plaats, na leider Primoz Roglic (Jumbo-Visma) maar voor ploegmakker Alejandro Valverde (Movistar).

De rit werd gekenmerkt door de hevige wind en daarbijhorende waaiers. Een kopgroep van ruim 45 renners, met daarbij Quintana en de Belgen Gilbert, Teuns en Declercq, reed van bij de start weg en had bij momenten meer dan zes minuten voorsprong.

In de strijd om de ritzege ging Bennett in de spurt veel te vroeg aan. Gilbert remonteerde hem en klopte hem eenvoudig in de sprint. Het peloton finishte uiteindelijk op 5:29.

“Ritzege voor in de geschiedenisboeken”

“Dit is heel speciaal”, zei Gilbert in het flashinterview. “Ik denk dat het zo’n ritzege is die de geschiedenisboeken zal halen, omwille van de manier waarop we gekoerst hebben. Van start tot finish was het volle bak, echt gek. We reden weg met zo’n 40 renners en daar zaten ook enkele klassementsrenners tussen zoals Quintana en James Knox van mijn team. Wij waren met zeven van de acht renners vooraan aanwezig.”

“We hebben echt zot gereden, we moedigden elkaar ook aan onderweg en dat was echt mooi om te zien. Onderweg verloren we ook wat renners omdat het zo snel ging en op de klimmetjes. Het was echt snel, op sommige plaatsen reden we gewoon 75 km per uur. Ik denk niet dat ik dit al ooit heb beleefd in mijn 17-jarige carrière”, eindigde hij. “Het was echt gewoon gek.”

Donderdag trekken de renners in de Ronde van Spanje opnieuw de bergen in. Er wacht hen een etappe van 177,5 kilometer tussen Colmenar Viejo en Becerril de la Sierra. Onderweg liggen vier cols van eerste categorie.

Meer sportnieuws