© Belga

Belgische makelaar van onder meer Courtois en Mirallas aangehouden in Monaco

Een nieuw schandaal treft het Belgisch voetbal: de Belgische voetbalmakelaar Christophe Henrotay is aangehouden in Monaco. Henrotay is de makelaar van onder meer Thibaut Courtois, Yannick Carrasco en Kevin Mirallas en de ex-makelaar van Youri Tielemans. Een tweede persoon werd gearresteerd in Luik. Volgens onze bronnen zou het gaan om Henrotay’s rechterhand Christophe Cheniaux. Deze tweede golf van huiszoekingen volgt op een eerste operatie die plaatsvond in april op de zetel van de voetbalclub RSC Anderlecht en de Belgische Voetbalunie. Dit onderzoek staat trouwens volledig los van “Operatie Propere Handen”.

LEES OOK.Topmakelaar die transfers van Rode Duivels regelde achter tralies: wie is Christophe Henrotay?

In het kader van een nieuw onderzoek naar corruptie in het voetbal werden gisteren en vandaag verschillende huiszoekingen verricht in Monaco (4), Luik (2) en Londen (1). Dat meldt het Federaal Parket. “Twee personen werden aangehouden, een spelersmakelaar te Monaco en zijn medewerker in de regio van Luik. De feiten betreffen het witwassen van geld en private omkoping in het kader van transfers van voetbalspelers.”

Eén van die twee personen is spelersagent Christophe Henrotay, de makelaar van onder meer Thibaut Courtois, Yannick Carrasco, Dieumerci Mbokani en Kevin Mirallas en de adviseur van Daniel Van Buyten. Hij is aangehouden in Monaco en wordt momenteel ondervraagd door de lokale politie. Een Belgische onderzoeksrechter is ter plaatse aanwezig en een internationaal aanhoudingsbevel zou kunnen worden uitgevaardigd. Volgens onze bronnen is de tweede gearresteerde de rechterhand van Christophe Henrotay: Christophe Cheniaux. Hij werd gearresteerd in Luik.

© afp

Miljoenen euro’s achtergehouden?

“Deze tweede golf van huiszoekingen volgt op een eerste operatie die plaatsvond in april op de zetel van de voetbalclub RSC Anderlecht en de Belgische Voetbalunie”, meldt het Federale Parket nog. Op 24 april vielen speurders ’s ochtends binnen in het trainingscentrum van RSC Anderlecht in Neerpede. Er waren ook huiszoekingen in Schaarbeek bij het bureau One Goal Management en bij Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) in Laken.

Dat kwam er naar aanleiding van een onderzoek dat al sinds vorig jaar liep tegen Henrotay. Het gevolg van een strafklacht met burgerlijke partijstelling van Peter Smeets, begeleider van voetballers en ex-werknemer van Henrotay. Volgens de klacht van Smeets bij het gerecht van Tongeren zijn in de transfers van Tielemans, Dendoncker en Romelu Lukaku - ex-cliënten van Henrotay - miljoenen euro’s achtergehouden door Henrotay via vennootschappen in het buitenland. ”Ik heb nooit spelers bestolen”, reageerde Henrotay in oktober van vorig jaar. “Ik vind het schandalig dat sommigen van de situatie in de zaak rond Propere Handen profiteren om een alles op één hoop te gooien om mij op die manier te benadelen. Ik ga het gerecht zijn werk laten doen. Sommige personen zullen zich moeten verantwoorden voor hun beschuldigingen en hun motivatie.”

Opvallend detail: Christophe Henrotay werd in december vorig jaar aangesteld als vicevoorzitter van de Belgian Federation of Football Agents, een vakvereniging die opgericht werd na het voetbalschandaal waarbij de makelaars zwaar onder vuur kwamen te liggen.

Meer sportnieuws