© rr

Antwerpenaar riskeert tien jaar cel voor invoer van vier ton cocaïne

Een 39-jarige man uit Antwerpen riskeert in Nederland een straf van tien jaar cel voor de invoer van vier ton cocaïne. De drugs kwamen binnen via de haven van Antwerpen.

n amper vier dagen tijd werd in augustus vorig jaar liefst 7,5 ton cocaïne aangetroffen in de haven van Antwerpen. Een van die ladingen, een partij van 4.019 kilogram coke uit het Colombiaanse Turbo, kwam op 29 augustus 2018 aan in de Antwerpse haven. “De drugs werden aangetroffen in een zeecontainer met als deklading bananen”, zegt het Landelijk Parket in Nederland.

De container werd gevolgd door de politie en leidde de speurders naar een loods in Oosterhout, vlak bij Breda. In de loods werden vijf mannen opgepakt. Drie van hen moesten dinsdag voor de rechtbank in Breda verschijnen, onder hen een 39-jarige Antwerpenaar.

“Uit het handelen van de drie verdachten kan worden afgeleid dat ze wetenschap hadden van de komst van de container, de precieze aankomstlocatie van de container en het tijdstip waarop de container zou arriveren. En dat communicatie over het nieuwe losadres van de container afgeschermd moest worden (met PGP-toestellen, red.) en dat ze wisten dat het niet ging om twintig pallets met enkel bananen die moesten worden uitgeladen”, zei het openbaar ministerie (OM) tijdens de zitting.

Organiserende rol

Volgens de Nederlandse justitie was het de 39-jarige Antwerpenaar die het transport organiseerde en ervoor moest zorgen dat de kostbare lading op de juiste plaats geraakte. Dat hij een onwetende vrachtwagenbestuurder inschakelde bij het uitvoeren van het misdrijf wordt hem door de Nederlanders zwaar aangerekend. “Gezien dit gegeven en zijn organiserende rol eist het OM tegen hem een geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf van tien jaar en een geldboete van ruim 25.500 euro.”

De twee medebeklaagden, een 22-jarige uit Amsterdam en de 50-jarige eigenaar van de loods, riskeren elk negen jaar gevangenis. Donderdag gaat de zaak verder met de pleidooien van de verdediging.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio