© AP

Trump: “Onderhandelingen met taliban zijn voorgoed afgerond”

De gesprekken met de taliban, waardoor een historisch akkoord in de maak leek na de oorlog in Afghanistan, zijn “voorgoed afgerond”. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump verklaard.

Zondag verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo nog dat hij een hervatting van de gesprekken niet uitsluit als de taliban “van houding veranderen”.

Trump had zaterdag een einde gemaakt aan de gesprekken, na een aanslag in Kaboel waarbij een Amerikaanse en een Roemeense soldaat en tien anderen om het leven kwamen.

“Jammer genoeg hebben ze (de taliban, nvdr.) deelgenomen aan een aanslag in Kaboel, waarbij een van onze goede soldaten omkwam, net als elf andere mensen”, verklaarde Trump toen. “Ik heb onmiddellijk de ontmoeting geannuleerd en een einde gemaakt aan de vredesonderhandelingen. Wie zou zo veel mensen doden om hun onderhandelingspositie te versterken?”

“Als ze niet kunnen instemmen met een staakt-het-vuren tijdens deze zeer belangrijke vredesbesprekingen, en zelfs 12 onschuldige mensen doden, dan hebben ze waarschijnlijk niet de macht om over een belangrijke overeenkomst te onderhandelen. Hoeveel decennia willen ze nog vechten?”, vroeg Trump zich nog af.

Taliban geloofden in heropstart

De taliban reageerden dat de Verenigde Staten “meer wie dan ook” zullen lijden in Afghanistan. In een verklaring zeiden ze dat ze enkel tevreden zullen zijn met “een einde aan de bezetting” en hun “jihad zullen voortzetten om dit grote doel te bereiken”.

De Amerikaanse beslissing schaadt de geloofwaardigheid van Washington, oordeelden de taliban. Die vonden ook dat de VS toonden dat ze niet geëngageerd zijn voor vrede. “Reageren op een aanval vooraleer een akkoord te tekenen, toont geduld noch ervaring”, aldus de taliban, die ook opmerkten dat Amerikaanse en Afghaanse troepen honderden Afghanen hadden gedood voor de aanslag in Kaboel plaatsvond.

De militanten stelden ook nog dat een vredesakkoord was afgewerkt en dat de partijen een aankondiging aan het voorbereiden waren, vooraleer Trump besliste de gesprekken stop te zetten. Wel zeiden ze toen te geloven dat de VS opnieuw aan de onderhandelingstafel zouden zitten.

De VS en vertegenwoordigers van de taliban vergaderden sinds de zomer van vorig jaar in de hoop een vreedzame oplossing te vinden voor het Afghaanse conflict.

MEER OVER Donald Trump