© Photo News

Nederland en Duitsland boeken belangrijke zeges met het oog op EK 2020

Duitsland en Nederland hebben dinsdagavond belangrijke zeges geboekt in hun kwalificatiecampagne voor het EK 2020. De twee landen komen zo samen met Noord-Ierland op kop in groep C. In de andere groepen valt vooral het puntenverlies van Kroatië op.

Maarten Delvaux en Wim Conings

Nederland blijft zijn kansen op het EK 2020 gaaf houden. Na de zege op het veld van Duitsland van vorige week heeft Oranje nu ook makkelijk de maat genomen van Estland. Ryan Babel effende het pad met twee goals, in het slotkwartier zorgden Memphis Depay en Georginio Wijnaldum nog voor een zware 0-4-eindstand.

Tegelijkertijd diende Duitsland Noord-Ierland zijn eerste nederlaag toe. Die Mannschaft had het lange tijd niet onder de markt bij de Noord-Ieren, maar vlak na rust volleyde Marcel Halstenberg een voorzet heerlijk binnen. Pas diep in de blessuretijd trok Serge Gnabry de Duitse zege definitief over de streep. Daardoor staan Duitsland en Noord-Ierland nu samen op kop van kwalificatiegroep C. Nederland staat - met één match minder gespeeld - virtueel op gelijke hoogte.

Polen raakt thuis niet voorbij Oostenrijk

In groep G hielden Polen en Oostenrijk het in de topper in Warschau op een 0-0 gelijkspel. Verder boekten Balkanlanden Slovenië (3-2 tegen Israël) en Noord-Macedonië (0-2 bij Letland) overwinningen. Polen blijft aan kop in de groep met dertien punten, na zes speeldagen. Ze worden op de voet gevolgd door Slovenië (11 ptn) en Oostenrijk (10 ptn). Ook Noord-Macedonië en Israël (beiden 8 ptn) blijven in de race.

Slovakije tot slot boekte in het tweede duel van de dag in groep E een belangrijke 1-2 zege bij Hongarije. Goals van Mak (40.) en Bozenik (56.) volstonden voor de bezoekers. Szoboszlai (50.) scoorde tussendoor tegen voor de thuisploeg.

Verrassend puntenverlies voor Kroatië

Eerder op de avond had vicewereldkampioen Kroatië verrassend puntenverlies geleden bij Azerbeidzjan. Het werd 1-1 in Bakoe. Voor Azerbeidzjan is het het eerste punt in deze voorrondes.

Een strafschopdoelpunt van kapitein Luka Modric leek de Kroaten al na elf minuten op rozen te zetten. Maar Azerbeidzjan gaf zich niet gewonnen en invaller Khalilzada zette twintig minuten voor tijd met een heerlijke solo de 1-1 op het bord. De Kroaten blijven desalniettemin op kop met tien punten. Slovakije en Hongarije volgen allebei op één punt.

Bij Kroatië was Ivan Perisic (ex-Roeselare en Club Brugge) basisspeler. Reservedoelman Lovre Kalinic (ex-Gent) en verdediger Matej Mitrovic (Club Brugge) bleven op de bank.

Meer sportnieuws