© W&F

IN BEELD. Honderden Ekerenaren verwelkomen bevrijdingscolonne

Een bevrijdingscolonne van geallieerde troepen trok zondag van Antwerpen naar Brasschaat. In Ekeren waar op het Kristus Koningplein net het Bierpruversfestival plaats had, werden de bevrijders bij valavond uitbundig verwelkomd. Ekeren werd pas op 4 oktober bevrijd. De colonne van militaire en civiele voertuigen was alvast een voorsmaakje van het grote bevrijdingsfeest dat het district op 4 en 5 oktober viert.

Marc Wouters

Op vrijdag 4 oktober wordt op het plein bij de inkom van Ekeren aan de Ekersesteenweg-Beukenlaerlaan een Houwitser 25 ponder monument onthuld. Dit type van kanon werd tijdens WO II door de geallieerden frequent gebruikt. De officiële plechtigheid aan het monument wordt op vrijdag 4 oktober onder meer bijgewoond door een vertegenwoordiger van de Canadese ambassadeur en oudstrijder Roy Hare (94). Hare is nog één van de weinige overlevende soldaten die de bevrijding van Ekeren heeft meegemaakt. Zaterdag 5 oktober wordt een volksfeest georganiseerd. In de geest van toen wordt de bevrijding nagespeeld door een re-enactmentgroep. Aan het kasteel Veltwijck wordt een kamp opgesteld en ’s avonds is er ‘Bal Populaire’ met de meisjesgroep Jacquelines.

© W&F

Het cultuurcentrum 252cc heeft de bedoeling foto’s uit de oorlogsperiode uit te vergroten en op te hangen in de straat waar het beeld werd genomen. Helaas is er weinig fotomateriaal te vinden. De meeste foto’s waarover het cultuurcentrum beschikt, werden genomen door het regiment dat door Ekeren trok. “Wij zijn dringend op zoek naar foto’s die het dagelijks leven tijdens de bezetting en de bevrijding weergeeft”, zegt Stijn Van Bouwel van 252cc.

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bevrijding