Laurens Sweeck troeft ploegmaat Eli Iserbyt af en is de sterkste in eerste cross in Eeklo

Foto: BELGA

Laurens Sweeck troeft ploegmaat Eli Iserbyt af en is de sterkste in eerste cross in Eeklo

Print

Daar zijn de veldrijders weer. In Eeklo werd het nieuwe veldritseizoen op gang geschoten. Zonder Mathieu van der Poel en Wout van Aert, maar wel met een hele resem Belgische toppers. Belgisch kampioen Toon Aerts leek de favoriet, maar de zege ging naar Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal). Die troefde in een prangende slotfase ploegmaat Eli Iserbyt af.

LEES OOK.Wout van Aert zet nieuwe stap in revalidatie: voor het eerst op de fiets na zware val in Tour

Iserbyt leek in de laatste ronde de beslissende versnelling te plaatsen, maar voor één keer ging hij niet vlot door de zandbak. Daar werd hij plots voorbijgeraasd door ploegmaat Laurens Sweeck, die de kloof niet meer uit handen gaf en zijn seizoen inzet met een zege. Iserbut moest tevreden zijn met de tweede stek. Quinten Hermans vervolledigde het podium. Belgisch kampioen Toon Aerts moest tevreden zijn met de vierde plaats.

De Ethias Cross, voordien Brico Cross, gaat op 5 oktober verder met een mache in Meulebeke. Daarna volgen nog races in Kruibeke (12/10), Beringen (26/10), Essen (07/12), Bredene (30/12), Maldegem (05/02) en het Nederlandse Hulst (16/02). Alle manches staan afzonderlijk van elkaar en er wordt dus geen algemeen klassement opgemaakt.

Het werd overigens een perfecte dag voor Pauwels Sauzen-Bingoal, dat eerder al Maud Kaptheijns zag winnen bij de vrouwen.

Sweeck hield zich bewust in de luwte: “Juiste inspanning op juiste moment geleverd”

“Het was van cruciaal belang om de juiste inspanning op het juiste moment te leveren”, begon Sweeck na afloop bij Belga. “Ik denk dat ik daar in geslaagd ben. Ik reed een hele cross vooraan maar mengde me bewust niet in de debatten. Tot we aan de zandbak kwamen en ik mijn moment gekomen achtte. Eigenlijk zaten we met de ploeg de hele cross in pole position. Er was wel steeds iemand van ons team vooraan terug te vinden. Onze aanvallende manier van koersen is dus uiteindelijk toch beloond geworden.”

De eerste wedstrijd van het seizoen en meteen een eerste zege. Het was anders vorig jaar voor Laurens Sweeck. “Ik trek me natuurlijk op aan deze zege, maar het seizoen is nog zeer lang. Pas op, het is natuurlijk zeer fijn om al direct met een overwinning te starten. Iedereen wil zo wel aan zijn seizoen beginnen. Ik vertrek dan ook met een zeer goed gevoel naar Amerika waar twee wereldbekercrossen volgen. Je kan de omlopen ginds wel niet vergelijken met hetgeen we vandaag voorgeschoteld kregen in Eeklo. Hier speelde de wind een bepalende factor. Vandaar ook dat ik me wat in de luwte hield. Blijkbaar de juiste tactiek”, besloot Laurens Sweeck.

Laurens Sweeck troeft ploegmaat Eli Iserbyt af en is de sterkste in eerste cross in Eeklo
Foto: Photo News

Eli Iserbyt: “Ben toch tevreden”

“Ik reed enkele keren goed door de zandbak, behalve die laatste maal dan”, legde Iserbyt na afloop uit aan Belga. “Ik reed een zeer goede cross. Ik begon immers op kop en misschien leverde ik net iets te veel werk aan de leiding van de wedstrijd. Bij de laatste passage aan de zandbak was het alles of niets. Ik moest net iets te veel corrigeren. Ik diende daardoor voet aan grond te zetten waardoor Laurens bij mij kon komen en me in de steek laten. Ik heb misschien iets te veel met mijn krachten gewoekerd. Op het einde was het daarom een beetje op, maar ik ben toch tevreden met die tweede plaats. Het is jammer dat ik het niet kon afmaken maar eigenlijk had ik voor de cross nooit verwacht dat ik hier zo’n bepalende rol zou spelen. Misschien was deze wedstrijd net een ronde te lang voor mij.”

LEES OOK. Kaptheijns wint bij de vrouwen, maar wederoptredende Jolien Verschueren is heldin van de dag: “Hier zijn is een overwinning”

Meer sportnieuws