© Isopix

Didier Reynders genoemd als Europees Commissaris voor Begroting

De gesprekken over de bevoegdheidsverdeling van de Europese commissarissen zijn volop aan de gang. Uit een voorlopige lijst, afkomstig van diensten van de Europese Commissie, die De Standaard kon inkijken, blijkt dat Didier Reynders (MR) de belangrijke portefeuille Begroting zou krijgen.

lob, bar

Die bevoegdheid is niet bepaald ‘sexy’, maar wel belangrijk. Als het zo blijft, moet Reynders maken dat de moeilijke onderhandelingen over de meerjarenbegroting 2021-2027 tot een goed einde worden gebracht en wordt hij ook verantwoordelijk voor de controle op de btw-inkomsten en de eigen middelen.

Ursula von der Leyen, de toekomstige voorzitster van de Commissie, maakt dinsdag de verdeling bekend. Binnen de Commissie en in de entourage van Reynders zelf is te horen dat alles nog kan schuiven.

Verder blijkt uit de voorlopige lijst dat Von der Leyen met minstens drie vicevoorzitters zou werken: de Spanjaard Josep Borrell, die Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid wordt, de Deense Margrethe Vestager, die verantwoordelijk wordt voor digitale industrie, en de Nederlander Frans Timmermans, die ‘klimaat-commissaris’ zou worden.

De Franse Sylvie Goulard zou de zware portefeuille van Concurrentiebeleid overnemen van Vestager, terwijl de Ier Phil Hogan Handel zou krijgen en de Italiaanse ex-premier Paolo Gentiloni bevoegd zou worden voor Interne Markt. Economie en Financiën wordt voorlopig gereserveerd voor de sociaaldemocratische Finse politica Jutta Urpilainen.

Vastgoed

Jobs in de regio