Afwijkende gasmeting bij controle na ontploffing in Wilrijk: “Absoluut geen reden tot paniek”

Foto: BELGA

Afwijkende gasmeting bij controle na ontploffing in Wilrijk: “Absoluut geen reden tot paniek”

Print
Wilrijk -

Na de ontploffing in Wilrijk heeft netbeheerder Fluvius bij de controle in de buurt dinsdag een afwijkende gasmeting en een beschadigde aansluitleiding aangetroffen. Fluvius sloot de gasleiding even opnieuw af en herstelde de buizen. “We begrijpen de bezorgdheid, maar er is absoluut geen reden tot paniek”, verduidelijkt Björn Verdoodt van Fluvius.

Een buurtbewoonster bond de kat de bel aan met een Facebookbericht. “Voor hetzelfde geld had er zich diezelfde avond een tweede gasexplosie voorgedaan in het Ridderveld”, klonk het. Fluvius bevestigt dat er bij de uitgebreide controle dinsdag een beschadigde leiding werd aangetroffen, maar nuanceert het nieuws. “In de uren na de explosie hebben onze diensten inderdaad afwijkende waarden vastgesteld ter hoogte van huisnummer 18”, legt Björn Verdoodt van Fluvius uit.

“Onze diensten hebben daarop de gastoevoer afgesloten en deze leiding onmiddellijk en volledig hersteld. Aan het einde van die werken hebben we alle verplichte gaslektesten rond die herstelling succesvol uitgevoerd”, klinkt het. De leiding vertoonde schade en dat zorgde voor de afwijkende waarde. Het is niet duidelijk hoe die leiding beschadigd raakte, het onderzoek daarnaar loopt nog.

“Bij alle andere huizen in de buurt werden met zelfs de meest nauwkeurige meettoestellen geen onregelmatigheden vastgesteld. De aardgasnetten en -aansluitingen in de hele buurt werden dinsdag dus wel degelijk volledig nagekeken.”

Ongerustheid

Geen reden tot paniek dus, maar Fluvius begrijpt de ongerustheid bij de buurtbewoners. “Gezien de vreselijke gebeurtenissen van de afgelopen week hebben we daar alle begrip voor. Daarom plannen we vandaag (vrijdag, nvdr.) nog een nieuwe preventieve controle van het aardgasnet in het Ridderveld.”

“Buurtbewoners kunnen onze mensen in de straat daarbij steeds aanspreken als ze vragen of bezorgdheden hebben”, aldus Verdoodt nog. “Wie ons liever opbelt, kan voor gasgeur 24 uur per dag terecht op het gratis nummer 0800 65 0 65.”

Wat de oorzaak van de ontploffing in het Ridderveld is, wordt nog steeds onderzocht. Bij de ontploffing liet één vrouw het leven. Drie huizen stortten in, zeven huizen werden onbewoonbaar verklaard.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio