© AP

Ex-topman van Starbucks doet dan toch geen gooi naar Amerikaans presidentschap

Oud-topman Howard Schultz van koffieketen Starbucks zal zich dan toch niet als onafhankelijke kandidaat stellen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar. Dat heeft hij vrijdag bekendgemaakt in een brief op zijn website.

jvh

Schultz vond het moeilijker dan verwacht om de aandacht van de gematigde kiezer te trekken en wou ook niet riskeren om president Donald Trump te helpen herverkiezen. Daarnaast kampt hij ook met een medisch probleem aan de rug. “Vandaag willen niet genoeg mensen overwegen om een onafhankelijke kandidaat te steunen omdat ze schrik hebben dat dit kan leiden tot de herverkiezing van een ongezien gevaarlijke zittende president”, aldus Schultz.

Volgens hem bestaat er heel wat ongerustheid dat nog eens vier jaar onder een regering-Trump, een “ernstigere bedreiging voor onze democratie” is dan “vier jaar van meer politieke disfunctie”. “Ik ga daarmee akkoord, maar ik ben ook bezorgd dat extreemlinkse beleidsideeën die door enkele Democratische kandidaten worden aangehaald, kiezers verder zullen vervreemden die geloven dat zulke ideeën meer economische schade zullen doen.”

Trump

Schultz stelt nog dat de nominatie van een extreemlinkse Democratische presidentskandidaat kan resulteren in meer stemmen voor Trump, tenzij ook een meer gematigde onafhankelijke ook op het stemformulier staat. Volgens de Amerikaanse krant Washington Post is de beslissing van de gewezen Starbucks-topman een opluchting voor de Democraten, die vreesden dat een onafhankelijke kandidatuur van een zelfgefinancierde miljardair hun genomineerde zou hinderen.

Schultz trad vorig jaar af als voorzitter en topman van Starbucks, waar hij al sinds 1982 werkte. Onder zijn leiding werd de keten uitgebouwd van een handvol vestigingen naar meer dan 28.000 wereldwijd. Zijn vermogen wordt geraamd op 3,5 miljard dollar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER