© Photo News

Sanne Cant past voor Amerikaanse crossen: “Kan elders nog punten pakken voor Wereldbeker”

Sanne Cant (28) zal dit seizoen de Wereldbekers in Amerika aan zich voorbij laten gaan. “Ik verteer die jetlag altijd heel slecht, dus ik reis niet af naar daar. Liever focus ik me dan op mijn trainingen en de rest van het seizoen”, vertelde ze woensdag op een persmoment in Antwerpen.

Sanne Cant kreeg voor komende seizoen een nieuwe sponsor op haar truitje en koerst voortaan onder de naam IKO-Crelan in het veld. Verder krijgt ze met Loes Sels en Karen Verhestraeten versterking in het team. “Dat is wel plezant. De voorbije jaren stond ik er vaak alleen voor, nu heb ik andere dames aan mijn zijde en ik ben ervan overtuigd dat het een positieve zaak is voor mij. Soms zaten Loes en ik samen op kop in een cross en was dat altijd wat raar omdat ze voor een ander team koerste. Nu wordt dat gemakkelijker.”

Knieblessure

Vorig jaar kende Cant een moeizame start na een knieblessure die haar lange tijd in de voorbereiding parten speelde, nu heeft ze geen kopzorgen. “Ik heb een goede zomer achter de rug. Ik heb goed kunnen trainen, legde wat meer de focus op het tijdrijden op de weg (ze werd vierde op het BK tijdrijden) en ik mocht ook mee naar het EK ploegenrelay in Alkmaar. Dat was heel plezant, nu kijk ik uit naar de start van het cross-seizoen.”

Met haar derde wereldtitel, eindwinst in de Superprestige en DVV Trofee en een tiende driekleur beleefde Cant een mooi seizoen, 11 overwinningen in totaal. Dat zijn er minder dan voorgaande jaren, maar de concurrentie is ook sterker in de vrouwencross. “Jaar na jaar ligt het niveau hoger. Dat zal nu niet anders zijn. Ik wil nog altijd proberen om zo veel mogelijk crossen te winnen.”

Ze start haar seizoen op 5 oktober met de wedstrijd in Meulebeke en koerst de wedstrijden in Amerika niet. “Ieder jaar moet ik daar enorm van herstellen. Ik vond het de moeite niet meer waard dus besloot ik die wedstrijden te schrappen. Neen, ik denk niet dat ik daardoor al meteen de Wereldbeker opgeef, je kan die nog steeds winnen zonder deel te nemen aan die Amerikaanse wedstrijden. Als je ziet dat veel dames toch voor die Wereldbekers passen dit jaar, dan kan ik nog elders genoeg punten pakken.”

Dopingzaak Betsema

Denise Betsema was vorig jaar de veelwinnaar bij de dames, de Nederlandse werd betrapt en testte positief op anabole steroïden. “Ik vind het moeilijk om iets over die zaak te zeggen”, eindigt de wereldkampioene. “Ik ken haar dossier niet. We weten niet wat er juist gebeurd is. Feit is wel dat ze positief heeft getest, zowel haar A, als B-staal. Ik vind het moeilijk om daar commentaar op te leveren, maar sowieso: valsspelers moeten er uit. Maar als het gaat om een vervuild product waar ze weinig aan kan doen, dan is dat heel jammer voor haar. Maar we weten er nu te weinig over en dat is jammer.”

Meer sportnieuws