Italiaanse premier Conte stelt nieuwe regering voor

Premier Giuseppe Conte bij aankomst in het presidentieel paleis in Rome. Foto: VIA REUTERS

Italiaanse premier Conte stelt nieuwe regering voor

Print

Premier Giuseppe Conte is woensdagmiddag op het presidentiële paleis aangekomen om president Sergio Mattarella zijn lijst van ministers voor te leggen. Als Mattarella de nieuwe regering goedkeurt, zou Conte haar na de ontmoeting met de president bekendmaken. Waarschijnlijk wordt de regering later woensdag ingezworen.

De coalitie van de populistische Vijfsterrenbeweging en de sociaaldemocratische PD zou dan formeel geïnstalleerd zijn, maar moet de komende dagen nog het vertrouwen krijgen van de beide kamers van het parlement.

Na de val op 8 augustus van de rechts-populistische regering knoopten de Vijfsterrenbeweging en de door haar lang bekampte establishmentpartij PD succesvolle onderhandelingen aan. Afgelopen donderdag kreeg Giuseppe Conte de opdracht van president Sergio Mattarella om een nieuwe regering te vormen. Conte liet zondag weten dat Italië ‘ten laatste woensdag’ een nieuwe regering moet hebben.

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini trok medio augustus de stekker uit de coalitie van zijn rechts-populistische Lega en de Vijfsterrenbeweging. Hij gokte daarmee op vervroegde verkiezingen waarin hij zijn populariteit kon verzilveren en aan het hoofd van een rechtse regering kon komen.

Maar het draaide anders uit. Salvini’s Lega werd bij de nieuwe regeringsvorming aan de kant geschoven. De populaire rechtse partijleider gelooft alvast dat een nieuwe coalitieregering van M5S en PD ‘niet lang zal standhouden’.

Nu in het nieuws