© Dirk Vertommen

Roemeense bokskampioen en ereburger krijgt celstraf met uitstel voor koperdiefstal

Drie Roemenen hebben maandag twaalf maanden cel, al dan niet met uitstel, gekregen. Ze werden begin augustus in de buurt van het station van Willebroek opgepakt. In de koffer van hun bestelwagen lagen koperen kabels die ze in het station hadden gestolen.

De drie Roemenen van 29, 30 en 34 jaar verschenen aangehouden voor de rechter. Volgens openbare aanklager Karel Berteloot kreeg de politie op 8 augustus, omstreeks 3u ’s nachts, een storingsmelding binnen vanuit het station van Willebroek.

Niet veel later kon een patrouille van de politiezone Mechelen-Willebroek in de Jozef Wautersstraat een bestelwagen opmerken. Ze werden meteen aan de kant gezet. In de wagen werden koperen kabels aantroffen. De drie verklaarden dat de kabels afkomstig waren uit Roemenië, maar in het station van Willebroek werd wel degelijk een diefstal vastgesteld.

Bokskampioen

Uit het onderzoek werd duidelijk dat de drie de kabels ter plaatse hebben geknipt en in de bestelwagen hebben geladen. De drie probeerden hun schuld tijdens de zitting zo veel mogelijk te minimaliseren. Een van hen was diezelfde dag de buurt van het station gaan verkennen. Zijn vriend zou de bestelwagen, om de kabels te vervoeren, op zijn naam gehuurd hebben. Maar het ging om een vriendendienst, want dat er uiteindelijk koper mee gestolen zou worden, daar had hij geen weet van, zo beweerde hij aan de rechter. Er werd voor elk van hen tien maanden effectief gevorderd.

De advocaten pleitten allemaal voor mildere straffen omdat hun cliënten al een tijd in voorhechtenis zitten. “Ze zijn naar hier gekomen om werk te zoeken, maar dat is op een sisser uitgelopen. Ze houden ook vol dat de koperen kabels op de grond lagen en dat ze die daarom hebben meegenomen. Mijn cliënt wil zo snel mogelijk weer naar zijn land terugkeren. Hij is daar een professioneel bokser, is nationaal kampioen geweest en heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen. In zijn gemeente is hij zelfs tot ereburger uitgeroepen”, zei een van de advocaten. Volgens rechter Van den Brande is een van hen onlangs nog veroordeeld voor een andere diefstal.

De bokser kreeg maandag van de correctionele rechtbank in Mechelen twaalf maanden cel met uitstel en komt wellicht spoedig vrij, als het parket niet in beroep gaat. Een andere kompaan kreeg dezelfde straf, de derde kreeg de straf zonder uitstel aangezien hij al een strafblad heeft in ons land.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio