© BELGA

Parket eist 15 jaar celstraf tegen kopstukken Amsterdamse plofkrakers

Het openbaar ministerie in Antwerpen heeft strenge straffen geëist tegen de leden van een bende die in 2018 een reeks plofkraken uitvoerde in ons land. De kopstukken riskeren een gevangenisstraf van 15 jaar cel. Tegen de “loopjochies”, zoals de kopstukken hun handlangers noemden, vorderde de procureur tot 7 jaar gevangenisstraf.

vdaa

De plofkraken vonden plaats in Tielt-Winge (15 mei), Buggenhout (6 juni), Boechout (13 juni), Lummen (21 juni), Sint-Laureins (20 juli) en Stekene (10 augustus). De bende maakte meer dan een half miljoen euro buit bij de plofkraken.

© rr

De organisatie opereerde volgens een vast stramien. De mannen hulden zich in regenpakken van Hema, pompten gas in de bankautomaten en bracht het gas tot ontploffing met een stroomstoot wapen dat op afstand kon worden geactiveerd via een lange stroomkabel.

De bende maakte ook veelvuldig gebruik van gestolen voertuigen, gestolen nummerplaten en safehouses. De kopstukken van de HEMA-bende staan ook in Nederland en Duitsland bekend als plofkrakers.