Eerste dode door orkaan Dorian op Bahama’s : “Het gaat hen jaren, zelfs een decennium, kosten om hiervan te herstellen”

Print

De Bahama’s zijn zondagnacht geteisterd door orkaan Dorian, de krachtigste storm die ooit aan land is gegaan aan de Atlantische kust. De schade op de eilandengroep is kolossaal. Er is volgens Amerikaanse media ook een eerste dode te betreuren, maar het lijken er meer te gaan worden.

Orkaan Dorian, goed voor windstoten tot 290 (!) kilometer per uur, lokaal tot 76 centimeter neerslag, en een stormvloed tot 7 meter hoog laten de Bahama’s in de touwen. De storm rukte daken af, blies wagens om en rukte elektriciteitslijnen af als was het speelgoed. Volgens de directeur-generaal van het ministerie van toerisme is de impact op het land “verwoestend”.

Volgens Amerikaanse media is er een eerste dodelijk slachtoffer te betreuren. Het zou gaan om een 7-jarige jongen, die verdronk en niet meer gered kon worden door zijn ouders. De teneur in de media is dat het dodental de komende uren wellicht zal oplopen.

De orkaan van categorie 5 - de vierde al die de VS in de voorbije twee jaar treft na Irma, Maria en Michael - heeft “catastrofale vernielingen” aangebracht op de eilandengroep. Dat meldt een lokale brandweerdienst op Facebook.

(lees verder onder de post)

“Ik zou momenteel niet graag op het eiland Abaco vertoeven”, aldus Jeff Masters, medestichter van de online weerdienst Weather Underground. “Zij krijgen deze storm 12 tot 15 uur lang over zich, met enkel het oog als rustmoment. Alles op het pad van de storm zal compleet verwoest worden. Het gaat hen jaren, zelfs een decennium, kosten om hiervan te herstellen.

De wind werd maximaal gemeten aan 290 kilometer per uur zondagavond om 23 uur plaatstelijke tijd. Daarmee is het gedeeld de zwaarste storm die ooit aan land is gegaan in de Atlantische Oceaan. Ongeveer 100.000 mensen (op een totale bevolking van 370.000) wonen in het pad van de orkaan.

Evacuatie van 830.000 mensen in VS

Dorian zou nu koers zetten naar de kust van de oostelijke Amerikaanse staat Florida, maar het is momenteel moeilijk te voorspellen met welke kracht de orkaan zal inbeuken op de ‘sunshine state’. “Naast Florida zullen ook South Carolina, North Carolina, Georgia en Alabama heel waarschijnlijk (veel) harder getroffen worden dan voorzien. Dit kondigt zich aan als een van de grootste orkanen ooit. Nu reeds categorie 5. Wees voorzichtig. God zegene iedereen”, tweette president Donald Trump.

De gouverneur van South Carolina Henry McMaster heeft dan ook het bevel gegeven om de kust van de staat te evacueren. De evacuatie van zo’n 830.000 mensen zal maandagmiddag lokale tijd starten. De orkaan wordt niet voor woensdag in de staat verwacht.

“Dit is een zeer zware orkaan, met windsnelheden tot 185 mijl per uur (bijna 300 kilometer per uur) en zelfs tot 220 mijl per uur (meer dan 350 kilometer per uur). Het is de zwaarste en grootste in de moderne geschiedenis en zeker de sterkste die iedereen van ons ooit heeft gezien”, verklaarde McMaster op een persconferentie. “We weten dat niet iedereen gelukkig zal zijn met deze mededeling maar we geloven dat we iedereen in leven kunnen houden.”

Nu in het nieuws