© AP

Maand na schietpartij in El Paso

7 doden en 19 gewonden bij schietpartij in Texas: “We moeten deze epidemie stoppen”

Bij een schietpartij in Odessa in de Amerikaanse staat Texas zijn zeker zeven doden gevallen. Nog eens negentien mensen raakten gewond, onder hen ook een agent en enkele jongeren. De schutter zelf is uiteindelijk doodgeschoten nabij een bioscoop.

evdg

De feiten vonden zaterdag plaats rond 15 uur lokale tijd. Twee agenten lieten een wagen aan de kant zetten voor een banale verkeerscontrole. De bestuurder van het voertuig opende echter vrijwel meteen het vuur en schoot daarbij een van de agenten neer. Vervolgens liet hij zijn eigen wagen staan en carjackte hij een ander voertuig van een postbedrijf. Tijdens de vlucht met die nieuwe wagen schoot hij op willekeurige passanten schieten. “De verdachte kwam Odessa binnen en begon rond te schieten”, verklaarde burgemeester David Turner achteraf op Fox News. “Het is een blanke man van in de dertig jaar oud.”

Burgemeester Turner zei nog dat de politie hem had ingelicht dat er slechts een schutter was, eerder had de politie van de naburige stad Midland gesproken over twee schutters in twee verschillende voertuigen. Het motief van de dader is voorlopig nog niet duidelijk.

Baby en student getroffen

Eén van de dodelijke slachtoffers is een student. Dat meldt de Ector County Independent School District. “We zijn diepbedroefd en verontwaardigd over het geweld dat onze gemeenschap en ons schooldistrict heeft getroffen”, klonk het op Twitter. “We zijn vrienden, familieleden en een van onze studenten verloren. Onze levens zijn voor altijd veranderd.”

Bij de gewonden zijn zeker drie agenten. Ook een meisje van amper 17 maanden oud raakte gewond bij de schietpartij. Een deel van een kogel zou haar lip, tong en tanden doorboord hebben, maar haar toestand zou intussen stabiel zijn. Een mirakel, aldus de University Medical Center-woordvoerder Eric Finley.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tweede keer in maand tijd

Die schietpartij vindt plaats vier weken nadat 22 mensen omkwamen toen een schutter het vuur opende in een shoppingcentrum in El Paso in Texas. Enkele uren later vond een andere schietpartij plaats in Dayton, Ohio. Daarbij kwamen ook nog eens negen mensen om het leven.

De Amerikaanse president Donald Trump schreef op Twitter dat zijn justitieminister William Bar hem op de hoogte houdt en dat de FBI een onderzoek is gestart naar de nieuwe schietpartij in Texas.

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verschillende presidentskandidaten reageren op de feiten via Twitter. Onder meer de democratische kandidaat Beto O’Rourke veroordeelde het geweld. “Onze harten zijn bij iedereen die dit opnieuw moet doorstaan”, schrijft hij. Ook democratische kandidaat Julián Castro stuurt een waarschuwing de wereld in: “We moeten eerlijk zijn met onszelf. Dit gaat opnieuw en opnieuw en opnieuw gebeuren.”

“Ik ben diepbedroefd, ziek en boos”, schrijft voormalig vicepresident Joe Biden. “Weken na de gruwel in El Paso is een andere gemeenschap in Texas geterroriseerd door geweld en wapens. Genoeg. We moeten een einde maken aan deze epidemie.”

© AP

© AFP

© AFP

© AFP

MEER OVER Donald Trump