© Leo De Nijn

Historische colonne van legervoertuigen trekt door Mechelen om bevrijding te herdenken

Het is 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In Mechelen wordt de bevrijding donderdag herdacht met een doortocht van historische en moderne legervoertuigen.

Sven Van Haezendonck

Blikvanger van de herdenking op donderdag 5 september is de historische colonne die de Landcomponent Defensie en het War Heritage Institute vormen met vijftig oude voertuigen, waarvan een groot deel effectief deelnam aan de bevrijding in 1944. Ook twintig moderne voertuigen zakken naar het centrum van Mechelen af.

Al vanaf 10u worden op de Grote Markt historische legervoertuigen opgesteld. Omstreeks 12.30u arriveert de grote colonne op de Veemarkt en de Grote Markt. Vanaf 13.30u slaat de vzw Historical Military Vehicles een tentenkamp op voor het stadhuis. Voor toeschouwers zijn er ook rondritten met de voertuigen. “Zo ontstaat er tijdelijk een openluchtmuseum op de Grote Markt. We nodigen alle Mechelaars uit om deel te nemen aan deze bijzondere herdenking”, zegt burgemeester Bart Somers (Vld-Groen-m+).

Op de Grote Markt zijn er vanaf 15u30 ook optredens van The French Captain en de Koninklijke Muziekkapel van de Mechelse politie. “Om 17u begint er voor het stadhuis een plechtigheid waarbij we hulde brengen aan onze bevrijders”, klinkt het. Onder andere The Last Post wordt dan gespeeld.

belgiumremembers44-45.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners