Tram boort zich in gevel flatgebouw: gebouw van binnenuit gestut, slachtoffer even in levensgevaar

Op de hoek van de Cruyslei en de Boekenberglei in Deurne is dinsdagavond een dertig meter lange tram ontspoord en tegen een gevel van een appartementsgebouw terechtgekomen. Daarbij zijn de trambestuurder en vier passagiers gewond geraakt. Eén gewonde verkeerde even in levensgevaar. “Het leek wel een aardbeving”, getuigt een bewoner van het gebouw dat van binnenuit gestut moet worden.

SaRe/sgg

© BFM

LEES OOK: Hier ondervind je hinder door ontspoorde tram en zo verloopt de takeling

Een tram miste dinsdagavond om een nog onbekende oorzaak een bocht, ging volledig uit de sporen en belandde tegen een appartementsgebouw op de hoek van de Cruyslei en de Boekenberglei. De ravage was enorm, vooral in de tandartsenpraktijk op het gelijkvloers van het getroffen gebouw. Ook de bovenleiding van de tramlijn raakte beschadigd. Op de tram vielen uiteindelijk vijf gewonden, waarvan twee er erg aan toe waren: de trambestuurder en een reiziger. De bewoners van het gebouw werden geëvacueerd omdat de stabiliteit ervan moest worden verzekerd.

© BFM

Gebouw wordt gestut

Woensdagochtend zijn de achterste rijtuigen van de tram verwijderd en onder politiebegeleiding naar de stelplaats gevoerd. De voorste twee wagens zijn wel nog ter plaatse. Het gebouw zal eerst worden gestut, daarna zal een gespecialiseerde firma de tram verwijderen en pas dan zal met zekerheid kunnen worden gezegd of het gebouw voldoende stabiel is om de bewoners te laten terugkeren.

Intussen is ook het tramverkeer op lijnen 4 en 9 nog steeds onderbroken op de plaats van het ongeval. Er blijven tot nader order vervangbussen rijden. “We zullen ook de bovenleiding moeten repareren. Hoe lang de dienstverlening verstoord is, kunnen we nog niet zeggen”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn. Vermoedelijk zal de hinder nog de hele dag aanslepen.

© BFM

“Het daverde enorm, als een aardbeving”

Hoe het ongeval juist kon gebeuren is voorlopig nog onduidelijk. Op het kruispunt ontspoorden al eerder trams en belandde er ooit ook al een op zijn flank. Maar iets van deze schaal maakten de buren nog nooit mee. “Ik zat op mijn terras toen het gebeurde, op de derde verdieping“, vertelt Ludo Clymans, bewoner van het gebouw waar de tram ingereden is. Zijn vrouw, Lie Verbruggen, was binnen en hoorde de klap. “Het daverde enorm, het leek wel een aardbeving”, zegt ze. Op het eerste gezicht valt de schade in hun appartement mee. “Wat metaal van de deur is op de grond gevallen”, zegt Verbruggen.

De bewoners van het getroffen gebouw hebben onder begeleiding van de politie wat persoonlijke spullen uit hun appartementen mogen halen. Ze konden ze de nacht niet thuis doorbrengen. “Dan maken we er een vakantie van”, lachte een dame op leeftijd terwijl ze naar de auto stapte die haar naar het Antwerp Harbour Hotel zou brengen.

© BFM

Tram uit vijf delen

De hele nacht zijn arbeiders van De Lijn in de weer geweest met het ontmantelen van de tram. “Deze hermelijntram bestaat uit vijf delen. We gaan de achterste drie delen loskoppelen van de eerste twee. Die achterste delen zullen dan in de sporen weggesleept worden naar de stelplaats in Deurne”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn. De Lijn zal ook een onderzoek voeren naar de oorzaak van het ongeval. “De remmen van de tram zullen nagekeken worden, de camerabeelden worden bekeken en de chauffeur zal - als hij daar klaar voor is - gehoord worden.”

Verschillende buurtbewoners meenden dinsdagnacht dat overdreven snelheid aan de basis van de crash lag, Van de Vreken wilde daar nog geen uitspraken over doen. De chauffeur van de tram heeft al meerdere jaren ervaring.

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

MEER OVER Ontsporing tram Deurne

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio