Bestuurder overleden nadat Brusselse politie schiet op wegvluchtende wagen

Print

De Brusselse politie heeft dinsdagochtend één schot afgevuurd bij een achtervolging in het centrum van de hoofdstad. De bestuurder van een wagen raakte daarbij levensgevaarlijk gewond, en overleed niet veel later aan zijn verwondingen op weg naar het ziekenhuis.

Een politiepatrouille merkte dinsdagochtend omstreeks 5.30 uur een auto met Franse nummerplaten op die aan het Klein Kasteeltje in Sint-Jans-Molenbeek geparkeerd stond op een plaats die voorbehouden is aan trams. Toen de agenten een controle wilden uitvoeren, vluchtte de wagen weg.

De politie zette de achtervolging in: via de Diksmuidelaan ging het naar de Ninoofsesteenweg, waar de bestuurder ter hoogte van het station Brussel-West plots rechtsomkeer wilde maken. De achtervolgende agenten konden de wagen daar half klemrijden, en de passagier uit de wagen halen.

De chauffeur gaf daarop echter plots gas, en dreigde in te rijden op een agent. Die vuurde één kogel af, die de wegrijdende bestuurder via de voorruit van de wagen trof. De wagen kwam ongeveer 300 meter verder tot stilstand. De bestuurder bleek zwaargewond en werd nog gereanimeerd op straat, maar overleed op weg naar het ziekenhuis. Het gaat om een 28-jarige Fransman die gekend is bij het gerecht.

“Toen de politie dat voertuig wou controleren, ging de wagen er vandoor”, zegt parketwoordvoerder Denis Goeman. “De achtervolging leidde naar de Ninoofsesteenweg, waar een agent éénmaal geschoten heeft toen de wagen op de politie inreed. De bestuurder werd in de buik geraakt en stopte zijn voertuig 300 meter verder. De agenten ter plaatse hebben hem proberen reanimeren waarna hij naar het ziekenhuis werd overgebracht. De man overleed echter in de ziekenwagen onderweg naar het ziekenhuis.”

Inzittende opgepakt

De tweede inzittende werd door de politie opgepakt en wordt verhoord. Ook hij bleek gekend te staan bij politie en gerecht. Het Brusselse parket heeft een onderzoek geopend voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg maar zonder het oogmerk te doden, een ballistische deskundige en een wetsdokter ter plaatse gestuurd. Ook het Comité P zal een onderzoek voeren, zoals standaardprocedure wanneer politieagenten hun vuurwapen afvuren. De Ninoofsesteenweg is door het incident gedeeltelijk afgesloten voor het verkeer.

Nu in het nieuws