© Shutterstock

Waarom we zo van kleding met bolletjes houden

Het Amerikaanse topmodel Kendall Jenner is er dol op, en misschien hangen er in jouw kast ook jurkjes en T-shirts met bolletjes. De zogenoemde polkadots zijn populair en daar is zelfs een wetenschappelijke verklaring voor, zo blijkt uit het boek Joyful: The Surprising Power of Ordinary Things to Create Extraordinary Happiness.

De Britse schrijfster en designer Ingrid Fetell Lee heeft met Joyful een boek geschreven over allerlei dingen die je onverwacht opgewekt maken. Eén daarvan is een print met polkadots. Op kleding, tafellakens of een koffiekop: je wordt er vrolijk van en dat heeft een reden. Lee snorde studies op rond het effect van stippen en kwam erachter dat cirkels simpelweg blij maken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Cirkels en bollen zijn de meest benaderbare vormen. Ze hebben geen scherpe randen en je riskeert dus geen letsel. Ons emotionele brein begrijpt dit intuïtief en geeft onbewust de voorkeur aan ronde vormen in plaats van hoekige figuren”, staat er in het boek te lezen. “Mensen associëren gebogen vormen met veiligheid en positiviteit, terwijl scherpe hoeken worden geassocieerd met gevaar en negativiteit.” Ze schrijft er ook bij dat stippen speelsheid en een idee van overvloed creëren, twee aspecten die een rol spelen in het ervaren van geluk.

© Catwalkpictures

In de modewereld wordt - het ene seizoen al meer dan het andere - gretig gebruikgemaakt van het bolletjespatroon. Het Italiaanse modehuis Dolce & Gabbana (links) heeft een voorliefde voor zwierige jurken met polka dots. Het Japanse Comme Des Garçons (rechts) heeft van kleding met bolletjes zowaar het handelsmerk gemaakt, net als het populaire lachende hartje van het label. Tip: draag gerust twee contrasterende stuks met polka dots in één outfit voor een duizelingwekkende look.

© ISOPIX

Voor dé influencer bij uitstek moeten we terugkeren naar 1928. In dat jaar stelde Walt Disney Minnie Mouse voor in een rode bolletjesjurk met bijpassend haaraccessoire. De print werd na de verschijning van het animatiefiguurtje snel opgepikt door de modewereld. Onder andere filmsterren Elizabeth Taylor en Marylin Monroe waren destijds een grote fan van de bolletjes.

NIET TE MISSEN