Kyra Gantois stapt uit kerngroep van Youth For Climate

Anuna De Wever (links) en Kyra Gantois. Foto: Joris Herregods

Kyra Gantois stapt uit kerngroep van Youth For Climate

Klimaatactiviste Kyra Gantois (20) “stapt uit de kerngroep” van klimaatbeweging ‘Youth For Climate’. “Of ik nu in die groep zit of niet, ik ga verder om mijn doelen te bereiken binnen de klimaatkwestie”, meldt ze zelf in een uitgebreid bericht op Twitter, waarin ze fors uithaalt naar ex-vriendin en medestrijder Anuna De Wever.

Dat interne strubbelingen aan de basis van haar beslissing liggen, bevestigt Gantois ook in haar open brief, waarin ze naar eigen zeggen “het verhaal dat niemand weet en niemand ooit heeft verteld” beschrijft. “Wat niemand zag is dat ik bijna alles organiseerde achter de schermen en ik ook wel mijn ding te zeggen had en ik daar nooit de kans toe kreeg. De band tussen Anuna en mij werd snel slechter en slechter. We kregen vaak ruzie, deels omdat we beiden ook onder een enorme stress stonden”, aldus Gantois. “Op die manier vond ik het ook niet meer zo fijn om samen te werken, maar ik bleef toch doorgaan omdat wat wij doen en willen veranderen veel te belangrijk is om door een ruzie helemaal te verwaarlozen.”

Gantois werd naar eigen zeggen ook buitenspel gezet bij de organisatie van evenementen van ‘Youth For Climate’, en werden haar wachtwoorden van de mailbox en de sociale media van de organisatie buiten haar medeweten gewijzigd. “Natuurlijk werd er achteraf een verhaaltje aangeplakt zoals bij alles waardoor ik gek lijk en me dingen voorstel die er niet zijn.”

Pukkelpop

Gantois stelt zich in haar bericht ook vragen bij de heisa rond Anuna De Wever op Pukkelpop. “Anuna zegt dat ze van niets weet en heel de nacht heeft doorgeslapen, maar ze kon wel zeggen dat het ‘jongeren met een Vlaamse Vlag’ waren. Ik sta achter geen enkele partij, maar iedereen die mijn Twitter zag die dag heeft gelezen dat ik het niet eens was met het feit dat die vlaggen werden weggehaald. … [...] Dan kwam de frustratie over het feit dat Anuna een klacht ging indienen en het parket direct een onderzoek ging starten. En terechte vraag: een klacht indienen tegen bedreigingen die je niet gehoord of gezien hebt?”

“Genoeg is genoeg”

Volgens Gantois zijn mensen met een eigen mening niet welkom in de kerngroep van ‘Youth For Climate’, dus stapt ze op. “Wat was de druppel? Het feit dat het mij eindelijk opviel dat ik niks deed voor deze wereld of het klimaat, maar ik gewoon vast zat in een one man show voor de aandacht. [...] Ik hoopte dat ik dit verhaal nooit ging moeten doen, maar er is een punt waarop genoeg genoeg is en ik ben het beu om behandeld te worden als een stuk vuil. Maar ik vond dat ik dit verhaal moest doen. Ik heb het gevoel dat ik langs alle kanten onderdrukt wordt en de mond gesnoerd wordt.”

Toch bergt Gantois haar activisme en inzet voor het klimaat niet op. “Ik ben ‘Youth For Climate’ opgestart omdat ik een doel heb en dit doel staat los van mijn band met Anuna en de rest van ‘Youth For Climate’.” Ze geeft ook aan te werken aan eigen initiatief.

Nu in het nieuws