© EPA-EFE

Klimaatorganisaties betogen met omgekeerde portretten van Macron aan G7-top in Biarritz

In de Zuid-Franse stad Bayonne hebben zondagmorgen honderden mensen actie gevoerd tegen het milieu- en klimaatbeleid van de G7-landen. De actievoerders hadden portretten van de Franse president Emmanuel Macron bij zich, die waren weggehaald uit de Franse gemeentehuizen.

gjs

De portretten van Macron werden ondersteboven gehouden. “Op die manier willen we het gebrek aan betekenis van zijn beleid aantonen”, zo legde een van de actievoerders uit. De Franse president werd op spandoeken ook “de kampioen van de blabla” genoemd.

De portretten werden de voorbije maanden weggehaald uit de Franse gemeentehuizen. Dat gebeurde tijdens de actie “Macron haakt af” waarbij opgeroepen werd tot die “niet-gewelddadige daad van burgerlijke ongehoorzaamheid”.

Snel maatregelen

De manifestanten willen dat er snel concrete maatregelen worden genomen met het oog op een sociaal rechtvaardige aanpak van de klimaatverandering, zo zegt Cécile Marchand, van de klimaatbeweging ANV Cop 21, een van de initiatiefnemers van de mars.

Zaterdag vonden ook al twee grote acties plaats tegen de bijeenkomst van de G7-landen. De grootste actie, waarbij 15.000 mensen van Hendaye naar de Spaanse grensstad Irun wandelden, verliep zonder incidenten. Bij een actie in Bayonne was het zaterdagavond wel tot incidenten gekomen tussen actievoerders en de politie.

Nu in het nieuws