BFM

Man in kunstmatige coma na brand: geen rookmelders aanwezig in appartement

De Antwerpse brandweer rukte in de nacht van zaterdag op zondag uit naar de Herentalsebaan in Deurne. Bij een keukenbrand in een flatgebouw vielen drie gewonden. Eén persoon, een man van 51, is er erg aan toe. In het gebouw waren geen rookmelders geïnstalleerd.

De brand brak uit rond 1 uur in een flatgebouw langs de Herentalsebaan in Deurne. “Het betrof een keukenbrand op de eerste verdieping. Er was sprake van erg veel rookontwikkeling”, vertelt Jasmien O van de Antwerpse brandweer.

De brandweer moest de bewoner van het appartement waar de keukenbrand woedde, bevrijden. De man van 51 raakte ernstig gewond en wordt in een kunstmatige coma gehouden. Het koppel dat in het bovenste appartement woonde, zat ook even vast in het gebouw door de hevige rookontwikkeling. Zij hadden ook even medische verzorging nodig door rookintoxicatie.

Rookmelders

“Helaas troffen onze mensen geen werkende rookmelders aan in het gebouw”, verduidelijkt Jasmien O van de Antwerpse brandweer. Het gebrek aan rookmelders zorgde ervoor dat de rook zich heel snel kon verspreiden naar het hoger gelegen appartement. Zonder rookmelders hebben rook en brand vrij spel.

“De aanwezigheid van rookmelders blijft toch een heel groot aandachtspunt. We roepen mensen dan ook nog eens op om voldoende rookmelders te voorzien in huis”, aldus Jasmien O. “Sinds 2013 zijn die al verplicht op elke verdieping in appartementsgebouwen, huurwoningen, studentenkamers en gerenoveerde woningen. Vanaf 1 januari 2020 worden ze verplicht in elke Vlaamse woning, of je nu bouwt, renoveert of verhuurt”, verduidelijkt O.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Het labo komt later op zondag langs om vaststellingen te doen.

BFM

BFM

BFM

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio