Brand in spoedafdeling UZ Antwerpen: schade aan ‘MICU’-ziekenwagen

Er is de voorbije nacht een brand geweest in de garage van de spoedafdeling van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Een ziekenwagen die net terug was van een woningbrand, vatte spontaan vuur. Er raakte niemand gewond, de oorzaak van brand was waarschijnlijk een technisch defect.

De ‘MICU’, ofwel Mobile Intensive Care Unit, was rond 1.30 uur net terug van een woningbrand in Wilrijk. “Er zaten geen patiënten meer in de ziekenwagen. In de garage merkte een ambulancier op dat de motorkap begon te roken”, zo legt Caitlin Stabel van het UZA uit. De brandweer van Edegem werd opgeroepen, maar het ambulancepersoneel kon met de muurhaspel ook meteen blussen en kon zo erger voorkomen. Ook alle materiaal dat de brand zou kunnen verergeren, zoals zuurstofflessen, werd in allerijl uit de wagen gehaald.

De brandweer kwam ter plaatse en had vanaf het begin de brand onder controle. Verdere schade was er niet. “Door de snelle ingreep bleef de schade aan de wagen gelukkig beperkt, enkel in het motorblok was er brand”, aldus Stabel. De precieze oorzaak van de brand is nog niet geweten, maar is waarschijnlijk te vinden bij een technisch defect. Nochtans was de MICU nog maar een jaar geleden in gebruik genomen. “De werking van het ziekenhuis komt hierdoor niet in het gedrang, we hebben reservewagens klaarstaan voor bijvoorbeeld bij onderhoudswerken.”

Slaapkamerbrand

De ziekenwagen was zaterdag net terug van een interventie in Wilrijk. In de buurt van de A12 had een gezin de brandweer opgebeld omdat er een brand woedde in een slaapkamer. “Rond half één kregen onze ploegen de oproep. De drie bewoners hadden zichzelf gelukkig al in veiligheid gebracht toen we toekwamen”, legt Jasmien O van de Antwerpse brandweer uit.

“De brandweermannen hebben wel nog de huiskat in veiligheid kunnen brengen. Verder was er enkel heel wat schade in de slaapkamer, want die mensen waren zo slim geweest om de slaapkamerdeur achter zich dicht te trekken. Daardoor was de schade meteen beperkt”, aldus O.

De drie personen werden uiteindelijk wel naar het UZA gebracht voor controle. Daar ontstond even later de brand in de ziekenwagen die was uitgerukt voor die brand.

RR

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio