Pamflet spoort vrouwen aan zich volledig te bedekken

Een pamflet uitgedeeld op de De Keyserlei in Antwerpen spoort vrouwen aan geen hoofddoek te dragen, maar een volledig bedekkende hidjab. Open Vld-politica Zelfa Madhloum kreeg het pamflet in de handen geduwd en bond de kat de bel aan. “We mogen dit niet laten passeren.”

In het pamflet staat te lezen dat de hoofddoek niet voldoende is, dat een hidjab het volledige lichaam moet bedekken, dat het een wijd gewaad moet zijn, gemaakt van dikke, niet doorschijnende stof. Tijd om je hidjab te corrigeren, staat er nog. De politica voelt zich geviseerd. “Ik draag geen hoofddoek, maar heb migratieroots, daarom werd mij het pamflet toegestopt”, zegt Madhloum. “Het deed me huiveren, omdat mijn roots teruggaan naar Irak, het land dat verwoest is door dit soort extreme gedachtegoed.”

Madhloum vindt dat ze dit niet zomaar mag laten passeren. “Dergelijke propaganda is onrustwekkend. Als moslim vind ik dat we hier niet laks mee mogen omgaan. Het is niet oké dat een moslimfundamentalist vrouwen intimideert om zich beter te bedekken. Verder vind ik dat de overheid meer moet controleren op moskeeën en vooral op wat er gepredikt wordt. Extreem fundamentalisme is een gevaar voor onze democratische rechtstaat.”

Wie achter het pamflet schuilgaat, is onduidelijk. “Een van onze inspecteurs kreeg de flyer eerder al in handen. Ons gespecialiseerde team onderzoekt de zaak”, zegt woordvoerder Willem Migom van de Antwerpse politie.

Nu in het nieuws