Vrijwilligers brengen uiterst zeldzame mopsvleermuis in beeld

Print

Video: Joris Everaert

Stekene -

De Mopsvleermuis in Vlaanderen was tot 2014 geboekstaafd als uitgestorven. Sindsdien hebben vrijwilligers in het noordelijk deel van Oost-Vlaanderen maar liefst vijf kraamkolonies gevonden, goed voor een populatiegrootte van 150 tot 200 dieren. Toch blijft de soort ernstig bedreigd. Onderzoek naar het gedrag van de mopsvleermuis bracht verrassende feiten aan het licht: zo bleken gezenderde dieren wel 50 km op één nacht af te leggen. In de video hierboven zie je zo’n een actieve kraamkolonie.

Met één toevallige geluidsopname werd in augustus 2014 de aanwezigheid van een mopsvleermuis bevestigd in Waasmunster. Opmerkelijk, want de soort was officieel 13 jaar geleden als uitgestorven verklaard. Nu zijn er al 5 kraamkolonies gespot waaronder in het Wullebos (Moerbeke-Stekene). Onder leiding van Joris Everaert, die de soort herontdekte, hebben vrijwilligers, van onder andere de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt, sinds het najaar van 2014 intensief onderzoek verricht met “batdetectors”, warmtebeeldkijkers en zendertjes. Tijdens het onderzoek merkten de vrijwilligers op dat sommige dieren verbluffende afstanden aflegden. Zo legde een vrouwtje in één nacht wel 50 km af.

Ondank de mopsvleermuis weer terug is, blijft het dier het label dragen “met uitsterven bedreigd” en vervoegt daarmee verschillende andere vleermuissoorten. Oorzaken zijn onder andere het kappen van (potentiële) koloniebomen, het onvoorzichtig renoveren of slopen van gebouwen, het verdwijnen van geschikt leefgebied en natuurlijke verbindingen, en het gebruik van pesticiden met vergiftiging en afname van prooien (insecten). Maar ook lichtvervuiling, lawaai, aanvaringen met windturbines en predatie door katten zetten de populaties onder druk.

Vrijwilligers brengen uiterst zeldzame mopsvleermuis in beeld
Meest recente verspreidingskaart van de mopsvleermuis: gekende kraamkolonielocaties, 300m buffer rond alle waarnemingen met batdetector of op basis van gezenderde dieren, en de gekende vliegroutes (onderbroken lijn = vermoedelijke ligging van de route).
Vrijwilligers brengen uiterst zeldzame mopsvleermuis in beeld
Met de ‘bat-mobiel’ gingen vrijwilligers op zoek naar gezenderde mopsvleermuizen Foto: Joris Everaert
Vrijwilligers brengen uiterst zeldzame mopsvleermuis in beeld
Mopsvleermuisvrouwtjes, klaar om gezenderd te worden. Foto: Bram Conings
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio