Mechelen plaatst grotere vuilnisbakken tegen zwerfvuil

Schepen van Openbare Werken Patrick Princen bij een van de nieuwe vuilnisbakken in de Befferstraat. Foto: Stad Mechelen

Mechelen plaatst grotere vuilnisbakken tegen zwerfvuil

Print
Mechelen -

De stad Mechelen neemt vanaf donderdag zestien grotere vuilnisbakken in gebruik. Ze zijn allemaal ook uitgerust met een gescheiden opvang voor sigarettenpeuken.

De nieuwe vuilnisbakken van 120 en 200 liter vervangen oude exemplaren van maar 60 liter. “Het ruimere volume moet zwerfvuil op de grond als gevolg van een te volle vuilnisbak voorkomen. We moeten de containers ook minder vaak ledigen, waardoor wij besparen op het aantal vrachtwagenritten”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken.

De afvalopslag van de grootste modellen van 200 liter bevindt zich deels ondergronds, zodat mensen in het straatbeeld niets merken van het grotere volume en het systeem sluikstorters niet op gedachten brengt. In principe kunnen sluikstorters er ook geen zakjes aan vastknopen of ze op de vuilnisbak zetten.

Waar vindt u ze?

Deze grote vuilnisbakken komen op de Haverwerf, Veemarkt (hoek met Keizerstraat), Bruul (hoek met Botermarkt), aan het Sint-Katelijnekerkhof, in de Befferstraat en op het nieuwe dorpsplein van Hombeek.

De variant van 120 liter heeft een grotere opening. Zo kunt u er bijvoorbeeld makkelijker pizzadozen in kwijt. Er staan er drie op de Grote Markt, twee op het plein aan Thomas More en telkens eentje op het Colomaplein, de Haverwerf, Steenweg (naast de bushalte), op het dorpsplein van Leest en op de Zoutwerf.

“Het zijn allemaal locaties met veel passage, bijvoorbeeld in de buurt van winkels of scholen, en waar dus een grotere opvangcapaciteit van afval nodig was. De nieuwe exemplaren worden bovendien in sommige gevallen optimaler gepositioneerd dan de vorige”, legt eerste schepen Princen uit. “Zodat ze zichtbaar zijn, maar niet storen. Zo komen er geen vuilnisbakken meer vlak voor privé-eigendommen en zijn ze toegankelijker zijn voor rolstoelgebruikers. Op de Zoutwerf plaatsen we de nieuwe vuilnisbak verder weg van de kademuur, want nu belandde er soms afval in de Dijle.”

Alles samen heeft de stad 18.880 euro geïnvesteerd in de nieuwe vuilnisbakken.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio