© AFP

© AFP

© AFP

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Humanoïde robot Fiodor op weg naar ISS

Rusland heeft donderdag bij een test met een gemoderniseerde Sojoez-draagraket en een onbemande Sojoez-capsule de humanoïde robot Fiodor naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerd. Het ding zal daar meerdere testen uitvoeren.

wle

Van op de basis Bajkonoer in Kazachstan vertrok om 05.38 uur Belgische tijd een Sojoez-2.1a draagraket. Die slingerde de onbemande capsule Sojoez-MS-14 naar het ISS.

Deze gemoderniseerde Sojoez-draagraket moet voor bemande vluchten de sinds 2002 ingezette Sojoez-FG vervangen die ook Frank De Winne in de ruimte heeft gebracht. Het model 2.1a heeft ook al een Russische vrachtruimteschip van het type Progress gelanceerd, na sinds 2004 voor satellietlanceringen te zijn ingezet.

Eén lancering met een Progress mislukte, vandaar de test met een Sojoez-capsule die voor het eerst niet bemand is.

De capsule moet zaterdag om 07.30 uur Belgische tijd koppelen aan de Russische Pojsk-module van het ISS en vertrekt op 6 september om 20.13 uur Belgische tijd.

De capsule vervoerde alleen vracht, waaronder een humanoïde robot, die 1,80 meter groot is en bijna 160 kilogram weegt. Fiodor, alias Skybot F850, is een Russische voornaam, maar luidt in het Engels Fedor. Dat staat voor “Final Experimental Demonstration Object Research”.

Fiodor heeft een eigen Instagram- en Twitterprofiel, waarop volgers een blik krijgen in het dagelijkse leven van de robot. Zo is te zien hoe Fiodor leert om een fles water te openen.

Aan boord van de ISS zal de robot verschillende taken uitvoeren onder toezicht van de Russische kosmonaut Aleksandr Skvortsov. Hij kwam een maand geleden in de spacemeccano aan. Hij zal de vaardigheden van Fiodor testen onder micro-zwaartekracht. Een van de belangrijkste vaardigheden van de robot is dat hij menselijke bewegingen kan imiteren, waardoor hij astronauten kan helpen of taken van hen kan overnemen.

“Hij moet vijf of zes taken uitvoeren die een geheim blijven”, zei Jevgeni Doedorov, de verantwoordelijke van het bedrijf dat Fiodor ontwikkelde woensdag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER