Straffe maatregel: Antwerpfans niet welkom voor Europese uitmatch tegen AZ

Print

De bezoekende supporters van Antwerp zijn donderdag niet welkom voor het Europees heenduel tegen AZ. Dat heeft de gemeente Enschede, waar de wedstrijd doorgaat, dinsdag besloten.

LEES OOK. 6.000 Antwerpfans kunnen Europese clash volgen op groot scherm aan Bosuil

AZ kan niet in het eigen stadion in Alkmaar spelen nadat een deel van het dak op 10 augustus was ingestort. Het vorige Europese thuisduel tegen Mariupol ging nog door in Den Haag, maar voor de komst van RAFC wordt uitgeweken naar het stadion van FC Twente in Enschede. Al blijkt nu dus dat de Antwerpenaren daar niet welkom zijn.

Burgemeester Enschede: “Om te voorkomen dat de wedstrijd geen doorgang kon vinden, heb ik besloten dat de wedstrijd alleen gespeeld kan worden zonder uitpubliek”

“Op basis van de informatie die voorafgaand aan dit soort wedstrijden wordt verzameld, moesten we in de driehoek (het overleg tussen de politie, het openbaar ministerie en de burgemeester) tot de conclusie komen dat het handhaven van de openbare orde en veiligheid in de stad en rond het stadion onvoldoende gewaarborgd kan worden”, meldt burgemeester Onno van Veldhuizen op de website van de gemeente Enschede. “Daar speelt bij mee dat we donderdag in de stad twee andere grote publieksevenementen hebben. Om te voorkomen dat de wedstrijd geen doorgang kon vinden, heb ik besloten dat de wedstrijd alleen gespeeld kan worden zonder uitpubliek.”

Tickets regelen voor de thuisvakken is ook niet mogelijk. Enkel AZ-fans met een seizoen- of clubkaart kunnen maximaal twee wedstrijdtickets kopen. Er is geen vrije verkoop.

Antwerp FC verrast: “We zullen er alles aan doen om een degelijke oplossing uit te werken”

Via de clubwebsite heeft Antwerp intussen gereageerd op de opmerkelijke beslissing. “Antwerp FC is verrast over de beslissing die vanmiddag, twee dagen voor de wedstrijd, werd genomen door de burgemeester van Enschede waarbij geen enkele Antwerp supporter toegelaten wordt voor de uitwedstrijd tegen AZ. Onze eerste twee Europese wedstrijden tegen Viktoria Plzen zijn immers zonder noemenswaardige incidenten verlopen, met een ongelofelijke sfeer in het stadion.”

“In de volledige voorbereiding naar deze wedstrijd, die door onvoorziene omstandigheden wordt afgewerkt in het stadion van FC Twente in Enschede, heeft R. Antwerp FC samen met de Antwerpse ordediensten zich steeds constructief opgesteld om de openbare orde veilig te laten verlopen.”

“We bekijken momenteel de redenen voor deze beslissing en zullen er alles aan doen om een degelijke oplossing uit te werken. Zodra we verdere informatie ontvangen van UEFA en de autoriteiten volgt verdere informatie. RAFC onthoudt zich voorlopig van verdere communicatie.”

LEES OOK. COLUMN. “Elke Europese uitwedstrijd van Antwerp is een potentiële citytrip. Enter de burgemeester van Enschede ...”

Antwerps sportschepen Ludo Van Campenhout: “Supporters weigeren, gaat echt wel in tegen de geest van de sport en het voetbal”

Antwerps sportschepen Ludo Van Campenhout (N-VA) belde met de burgemeester van Enschede zo snel het nieuws rond het verbod bekend werd. Hij heeft begrip voor de argumenten van het gemeentebestuur, maar hij vindt wel dat het weren van de Antwerp-supporters tegen de geest van de sport en het voetbal is. Sportschepen Van Campenhout gaat ook UEFA hierover aanschrijven.

“De burgemeester zei de beslissing te hebben genomen op basis van een risicoanalyse die ook is opgesteld na informatie van de Belgische politie”, zegt Van Campenhout. “Enschede stelt zijn stadion ook maar ter beschikking van AZ omdat hun stadion in Alkmaar niet voldoet. Bovendien zou Enschede over een klein politiekorps beschikken. In Nederland gebeurt het wel meer dat er wedstrijden zijn zonder supporters van de bezoekende ploeg, maar wij in België hebben die traditie niet. Uiteindelijk is aan de beslissing van Enschede weinig te veranderen. Ik ga UEFA hierover wel mailen met de vraag of dit een gangbare praktijk is. Die kan AZ hierover aanspreken. Supporters weigeren, gaat echt wel in tegen de geest van de sport en het voetbal. Het opzet van Europese matchen is ook dat supporters elkaars steden bezoeken. Wat heeft de Europese competitie dan nog voor zin als supporters niet meer naar die steden mogen komen?”

Antwerp en AZ (heen: 22 augustus, terug: 29 augustus) strijden om een plaats in de groepsfase van de Europa League.

Meer voetbalnieuws