Opmerkelijk fenomeen ‘muizenpolonaise’ waargenomen

Print

Beelden van het Nederlandse programma Vroege Voegels en National Geographic tonen zo’n “muizenpolonaise”

Het fenomeen is bekend, maar wordt maar héél af en toe vastgelegd: een muizenpolonaise. Toen Paul Decuypere in Heist-aan-Zee begin deze zomer zijn composthoop keerde, zag hij plots een stoet van dansende huisspitsmuizen. Mogelijk imiteren de muizen op deze manier een slang om eventuele belagers op het verkeerde been te zetten.

De muizenkaravaan werd vastgesteld toen Paul de compost in zijn gesloten compostvat wilde keren. Bij het omwoelen met de vork, kwam een Huisspitsmuis even piepen. Even later was hij getuige van een bijzonder schouwspel: in het zog van het volwassen dier volgde een lang snoer van jonge muizen, die keurig in karavaan de volwassen muis volgden.

In de Engelstalige vakliteratuur wordt dit fenomeen omschreven als “caravanning”. Het gedrag wordt waargenomen bij sommige soorten spitsmuizen tijdens de vroege ontwikkelingsfase van de jongen. De jongen volgen hun moeder in een rij, waarbij elke jonge muis zich vastbijt in de staarttip of de staartbasis van de voorganger. Een dergelijke “karavaan” kan zich heel snel verplaatsen. Een Nederlandse waarneming haalde het programma “Vroege Vogels”, een ander werd verspreid door National Geographic. Het karavaangedrag wordt geassocieerd met verstoring van het nest, maar wordt ook in het wild als normaal gedrag waargenomen.

Nu in het nieuws