© BELGA

Kyra Gantois is het niet eens met beslissing van Pukkelpop: “Dan moeten ze ook de pridevlaggen weghalen?”

Klimaatactiviste Kyra Gantois is het niet eens met de beslissing van Pukkelpop om de omstreden Vlaamse strijdvlaggen te verbieden op het festivalterrein. Dat laat ze weten op Twitter.

jvh

Gantois is - net als Anuna De Wever - aanwezig op Pukkelpop, waar De Wever gisteren een toespraak hield om te wijzen op het belang van de strijd tegen de klimaatopwarming. De klimaatactivistes werden echter op boegeroep onthaald, en na afloop ook belaagd en bedreigd door extreemrechtse jongeren. Pukkelpop besliste daarop om extra security te voorzien voor de activistes, en Vlaamse strijdvlaggen te verbieden op het festivalterrein.

LEES OOK. Pukkelpop verontschuldigt zich “voor misverstanden die zouden zijn kunnen ontstaan” na verwijderen vlaggen.

Maar die beslissing vindt Gantois te ver gaan. “Vlaggen wegnemen vind ik er persoonlijk ook een beetje over. We hebben hier buren op de camping met een Vlaamse Vlag en die doen hier geen vlieg kwaad en zorgen totaal niet voor overlast. De jongeren die dit gedaan hebben moeten de juiste sanctie krijgen voor hun gedrag, maar gaan veralgemenen en ineens al de vlaggen weghalen… dan maak je er weer een politiek getint drama van, terwijl dat niet uitmaakt of die jongeren een Vlaamse Vlag bij hebben of een vlag van Groen. Dan moeten ze ook de pridevlaggen gaan weghalen?”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gantois nam het wel op voor medestrijder Anuna De Wever, die het mikpunt leek van de agressie van de extreemrechtse jongeren vrijdagavond. “Het is niet moeilijk om gewoon respect te hebben voor elkaar. Het niet eens zijn met een mening of een actie oké, maar boegeroep en met bier gooien? Heel kinderachtig moet ik wel zeggen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER Pukkelpop