Pukkelpop verontschuldigt zich voor “misverstanden”, Vlaams Belang-jongeren delen vlaggen uit aan ingang

De jongerenafdeling van Vlaams Belang deelt zaterdagmiddag Vlaamse vlaggen uit aan de ingang van Pukkelpop. Daarmee willen ze hun onvrede laten blijken met het beleid van het festival om zogeheten Vlaamse strijdvlaggen te weren van het festivalterrein, nadat extreemrechtse jongeren klimaatactiviste Anuna De Wever vrijdagavond hadden belaagd. Intussen heeft de organisatie achter het festival zich verontschuldigd voor “misverstanden”.

jvh, wjn, dvg

De organisatie van Pukkelpop besliste vrijdagavond om de vlaggen te verbieden, nadat Anuna De Wever op het festivalterrein belaagd werd door extreemrechtse jongeren met Vlaamse vlaggen. De klimaatactiviste was in Hasselt om er tussen twee optredens een toespraak over het belang van de strijd tegen de opwarming van de aarde te geven.

LEES OOK. Waarom de twee klimaatmeisjes Anuna De Wever en Greta Thunberg zoveel haatgevoelens losweken

De organisatie reageerde op de heisa door extra security te voorzien voor de klimaatactivisten op het festivalterrein, en door een twintigtal vlaggen in beslag te nemen. Vlaamse strijdvlaggen wijken af van de officiële Vlaamse vlag doordat de klauwen van de Vlaamse Leeuw zwart en niet rood zijn. Ze zijn wettelijk niet verboden, maar wel omstreden omdat ze gelieerd zijn aan het extreemrechtse gedachtegoed: de vlaggen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk gebruikt door Vlaamse collaborateurs.

LEES OOK. Vlaamse vlaggen in beslag genomen op Pukkelpop: “We zijn trots op Vlaanderen, daar is toch niets mis mee?”

De jongerenafdeling van Vlaams Belang kwam als reactie zaterdagmiddag strijdvlaggen uitdelen aan de ingang van het festivalterrein. “We hadden 500 vlaggen bij, en op twintig minuutjes waren die allemaal uitgedeeld”, zegt voorzitter Bart Claes. “Waarom we dit doen? Omdat we vinden dat de organisatie de vlaggen ten onrechte heeft afgenomen. Die jongeren amuseren zich daar gewoon mee, het is het symbool van Vlaanderen. Of dit provoceren is? Misschien een beetje. Maar we zijn jeugdig en rebels, hé. En dan is Anuna De Wever op een podium van een muziekfestival zetten, of een stand van ABVV (socialistische vakbond, nvdr.) op de weide toelaten ook provoceren.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een lang leven is de uitgedeelde strijdvlaggen echter niet beschoren: bij de ingang van het festivalterrein worden ze alweer afgenomen. Maar dat onmoedigt de Vlaams Belang-jongeren niet. “Goed verstoppen als je binnengaat, hé jongens!”, klinkt het. Indien Pukkelpop zijn beleid niet aanpast, willen de Vlaams Belang-militanten morgen trouwens ook terugkeren. “De extra lading vlaggen is al besteld”, klinkt het.

Excuses van Pukkelpop

“Na grondig overleg met burgemeester Steven Vandeput wenst de organisatie zich te verontschuldigen voor de misverstanden die zouden kunnen zijn ontstaan na het verwijderen van vlaggen op de camping van Pukkelpop”, klonk het enkele uren later bij monde van Pukkelpop-woordvoerder Frederik Luyten. “Pukkelpop is een festival waar iedereen welkom is ongeacht geslacht, taal, politieke overtuiging, religie, levensbeschouwing, handicap, beperking, leeftijd, seksuele gerichtheid, raciale of etnische oorsprong.”

Toch verdedigde het festival zijn beslissing. “De organisatie verwerpt echter elke vorm van fysiek of verbaal geweld, pesterijen en respectloos gedrag ten opzichte van festivalbezoekers. De veiligheid van de Pukkelpoppers is voor ons prioritair. Pukkelpop is in de eerste plaats een muziekfestival, de organisatie concentreert zich nu graag voor de volle 200% op nog twee dagen vol van muziek en plezier.”

LEES OOK. Peter De Roover (N-VA) boos op Pukkelpop-organisator: “U linkt mij en talloze Vlamingen aan naziregime”

© Facebook Vlaams Belang Jongeren

De Vlaams Belang-jongeren en voorzitter Tom Van Grieken hadden hun onbegrip over de beslissing van Pukkelpop vrijdagavond al kenbaar gemaakt op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.