© Belga

© Belga

© Belga

© Belga

© Belga

1 / 5

Beerschot krijgt lesje voetbalefficiëntie in Leuven

Iedereen die Beerschot een warm hart toedraagt, staat weer met beide voeten op de grond. Na de hoopgevende zege tegen titelconcurrent Lokeren en een teleurstellend gelijkspel in Roeselare kreeg de ploeg van Stijn Vreven vrijdagavond aan Den Dreef een lesje in voetbalefficiëntie. De Mannekes kregen een droge 3-0 aangesmeerd en moeten dringend bezinnen.

Koen Frans

Beerschot moest het vorig weekend in Roeselare zonder de licht geblesseerde Alexander Maes en Dylan Saint-Louis stellen, maar in Leuven verschenen beide spelers opnieuw aan de aftrap. Ook Marius Noubissi was opnieuw fit. De Kameroener begon na een maandenlange inactiviteit logischerwijze nog op de Kielse bank. De jonge De Keersmaecker scoorde vorige week als invaller en werd voor die prestatie beloond met zijn eerste basisplaats van het seizoen. Bij OH Leuven verscheen Tom Van Hyfte voor het eerst dit seizoen aan de aftrap. De Gentenaar was de voorbije twee seizoenen de kapitein bij Beerschot, maar kreeg geen nieuw contract na vorig seizoen en trok transfervrij naar reeksgenoot Leuven.

In de openingsfase kregen we aan Den Dreef het zelfde spelbeeld te zien als vorige week op Schiervelde. Beerschot had de bal en kampeerde op de helft van Leuven, maar dwong geen kansen af. De thuisploeg stak zijn neus één keer aan het venster en het was meteen prijs. Aanvankelijk kon Réda Halaimia sluipschutter Thomas Henry nog met meer geluk dan kunde van de openingsgoal houden, maar in de nabeurt op hoekschop was het toch raak. Verdediger Sascha Kotysch nam een afgeslagen rebound enig mooi op de slof en vloerde zo de kansloze Mike Vanhamel. Beerschot had in het openingskwartier nochtans 81% balbezit. De ploeg van Stijn Vreven deed er niets mee.

Niet veel later moest Vanhamel zich nog eens onderscheiden op een knal van Henry, die een gesel was voor het duo Prychynenko-Bourdin. Beerschot ontsnapte even later opnieuw aan een dubbele achterstand wanneer Duplus een schot van Myny net niet voldoende kon deviëren om Vanhamel te verrassen. Jorn Vancamp en Loris Brogno waren de meest dreigende bezoekers, maar hun pogingen uit de tweede lijn stelden niet veel voor. Nog voor het halfuur zette Xavier Mercier de bedrijvige Mathieu Maertens op weg naar een tweede Leuvense treffer. Daar sta je dan, Beerschot. Veel veldoverwicht, nog steeds 70% balbezit, maar geen kansen. En vooral: 2-0 in het krijt. Xavier Mercier, die wel in zijn achtertuin leek te voetballen, had zelfs nog de 3-0 aan de voet. Vanhamel ging echter goed plat. De spelers van Stijn Vreven trokken de kleedkamer in met een achterstand en hadden tot overmaat van ramp amper één keer een bal tussen de palen gekregen: een afgeweken afstandsschot van Brogno in minuut 45. De meegereisde supporters smeerden de kelen: “Wij willen Beerschot zien.”

Na de pauze van hetzelfde laken een broek. OH Leuven vond het best oké dat Beerschot de bal had en loerde op de tegenaanval. Vincent Euvrard had zijn pionnetjes goed neergezet, bij de bezoekers stond niemand op om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Te weinig initiatief, te weinig durf, te weinig kwaliteit. Via een gelukje kwam Beerschot bijna weer in de wedstrijd. Verdediger Kotysch verschalkte ei zo na zijn eigen doelman, maar de paal bracht redding voor Leuven. En dan ging het razendsnel. De thuisploeg zette een vlijmscherpe counter op, Vanhamel en de lat hielden Myny nog van de 3-0, maar de onvermoeibare Henry was goed gevolgd en knikte de derde Leuvense treffer tegen de touwen.

Vreven gooide joker Marius Noubissi nog in de strijd en de bonkige aanvaller van Beerschot nam Henkinet meteen onder vuur. Het was niet meer dan een late stuiptrekking van de bezoekers. De Mannekes konden geen vuist meer maken, Leuven speelde de partij verstandig uit. In het slot van de wedstrijd kreeg de moegestreden werkmier Tom Van Hyfte nog applaus op alle banken. De bezoekende fans scandeerden zelfs zijn naam. Holzhauser kwam op vrijschop nog dichtbij de eerredder, maar de Kielse Ratten moesten Leuven uiteindelijk met het schaamrood op de wangen achter zich laten.

De stevige 3-0 nederlaag was de eerste verliespartij van Beerschot in de reguliere competitie sinds 30 oktober van vorig jaar (2-0 op Union). Na een goede voorbereiding en een hoopvolle openingswedstrijd tegen Lokeren blijven de spelers van Stijn Vreven met een 1 op 6 verweesd achter. Het bekertussendoortje van volgende week is welgekomen. Want op speeldag vier is het al van moeten voor eigen volk tegen Union.

LEES OOK.

ONS OORDEEL. Té veel gebuisden bij Beerschot

COMMENTAAR. “Met een duidelijk strijdplan kan je dit Beerschot monddood maken”

REACTIES. Nederige Vreven: “Als je 3-0 verliest, moet je vooral niet te veel praten”

MEER OVER K. Beerschot V.A. LIVE: volg alle matchen live

Meer voetbalnieuws