Tommorrowland

Achtergelaten spullen Tomorrowland krijgen tweede leven in Kringwinkel

Tenten, matrassen, kussens, opvouwstoeltjes…De kampeerspullen die de festivalgangers van Tomorrowland hebben achtergelaten krijgen een nieuw leven in de Kringwinkel van Willebroek. En dat lokt volk, want net voor de opening om tien uur ’s ochtends stond er al zo’n zeventig man aan de deur van de winkel te wachten

Het gaat om tenten, slaapzakken en dergelijke die de ‘People of Tomorrow’ in 2018 op het festival achterlieten en die tijdens de twee Tomorrowlandweekends nu te huur werden aangeboden, maar niet verhuurd geraakten. Zo koop je bijvoorbeeld een matras voor twee personen voor 15 euro, of een slaapzak van Dreamville voor 25 euro. Aan democratische prijzen dus, zeggen velen. Maar de meeste mensen kopen de spullen toch voor de naam “Tomorrowland”.

Het achtergelaten kampeermateriaal na Tomorrowland werd tot 2015 weggegooid. Met ‘Camp 2 camp’ wou kringwinkel Ecoso hier verandering in brengen. “Het eerste project was het materiaal naar ons krijgen, reinigen en controleren en opnieuw verkopen”, zegt Jolien Roelandt, communicatieverantwoordelijke voor kringwinkel Ecoso, “maar we vonden dat dat niet voldoende was. We hebben vervolgens in 2016 echt een circulair kampeermodel opgericht, door het materiaal te huur aan te bieden op het moment dat de festivalzomer begint. Op die manier moeten festivalgangers zelf geen kampeermateriaal meenemen en blijft er dus ook veel minder achter. We kunnen ons project echt een succes noemen.”

Zo heeft ‘Camp 2 camp’ in de twee Tomorrowlandweekends in juli veel kunnen verhuren. Met de opbrengst van de stockverkoop kunnen ze het project financieren en mensen aannemen in sociale tewerkstelling.

Het nog degelijke kampeermateriaal dat vrijwilligers en werknemers tijdens de twee weekends in juli opruimden, wordt nu gereinigd en gecontroleerd. De Tomorrowlandbezoekers in 2020 zullen dat materiaal dan kunnen huren.