© AP

Eén tweet van Trump en Democratische politica’s mogen Israël niet meer binnen

Israël zou zich “bijzonder zwak” tonen als het de Democratische politici Ilhan Omar en Rashida Tlaib niet de toegang tot het land weigert. Dat schreef de Amerikaanse president Donald Trump donderdag op Twitter. Niet veel later kregen de twee vrouwen, die vanaf zondag een bezoek wilden brengen aan de Westelijke Jordaanoever, te horen dat ze Israël niet binnenmochten.“haten Israël en alle joden”, aldus Trump.

“Ze haten Israël en alle joden”, zo schreef Trump op Twitter. Het gaat om een zoveelste aanval op Omar en Tlaib. Vorige maand zei Trump nog dat de twee Democratische vrouwen net als twee van hun partijgenotes terug moeten keren naar het land waar ze elk vandaan komen. Enkel Omar, die uit Somalië afkomstig is, is niet in de Verenigde Staten geboren. De uitlatingen van Trump werden door critici dan ook als openlijk racistisch omschreven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De beslissing van de Israëlische regering om de Amerikaanse politici de toegang tot het land te ontzeggen, wordt in de Verenigde Staten negatief onthaald. Ook invloedrijke pro-Israëlische lobbyorganisaties zijn kritisch.

Netanyahu verdedigt zijn beslissing door te zeggen dat Omar en Tlaib met hun reis alleen maar “schade” wilden toebrengen aan Israël en de kritiek op het land wilden aanwakkeren. “De Israëlische wet verbiedt de toegang tot Israël aan wie werkt aan en oproept tot een boycot van Israël”, zegt Netanyahu, die hoopt om na de nieuwe parlementsverkiezingen van volgende maand eerste minister te kunnen blijven. Dat de twee vrouwen geen ontmoeting hebben aangevraagd met Israëlische vertegenwoordigers, ziet Netanyahu als een bewijs van hun vooringenomenheid. Tlaib, die zelf van Palestijnse origine is, kan om familiale redenen wel nog Israël binnenraken, als ze tenminste “belooft geen boycot tegen Israël te promoten”, aldus Netanyahu.

Geen verrassing

In de VS zijn de reacties overwegend negatief. Lobbyorganisatie AIPAC zegt in een tweet dat ze de politieke stellingnames van Omar en Tlaib niet steunt, maar wel vindt dat “elk lid van het Congres onze democatische partner Israël moet kunnen bezoeken en uit eerste hand ervaren”. Ook de American Jewish Committee (AJC), een van de oudste pro-joodse verenigingen in de VS, zegt dat politici Israël moeten kunnen bezoeken. Israël heeft niet wijs gehandeld, luidt het.

Voor Ilhan Omar zelf is de beslissing van Netanyahu geen verrassing, want volgens haar plaatst de Israëlische premier zich al langer “op een lijn met islamofoben zoals Donald Trump”.

Ruzie

Met zijn nieuwe tweet zet Trump zijn ruzie met de Democratische vrouwen voort. Omar en Tlaib hebben al meermaals hun steun voor de Palestijnen uitgesproken en scharen zich aan de zijde van de beweging die ijvert voor een internationale boycot van Israël. Volgens Amerikaanse media twijfelde de Israëlische regering daarom sowieso nog of ze hen het land zouden binnenlaten. De New York Times noemt de nieuwe tweet van Trump donderdag “een uitzonderlijk initiatief om een bevriende natie te beïnvloeden en binnenlandse politieke tegenstanders te straffen”.

Trump leek met zijn bericht de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in de problemen te brengen. Een maand voor tweede parlementsverkiezingen in minder dan zes maanden tijd kon Netanyahu zich niet veroorloven om als zwak over te komen. Daarom dat er vrij snel een reactie kwam: Omar en Tlaib mogen Israël niet binnen.

MEER OVER Israël