© AFP

Vrees voor recessies: beurzen duiken in het rood

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdagavond met stevige minnen gesloten. De vrees voor recessies werd aangewakkerd door tegenvallende cijfers over de staat van de Duitse en Chinese economie. Die angsten werden verder gevoed door de ontwikkeling van rentes op de obligatiemarkt.

gjs

De Dow-Jonesindex sloot 3,1 procent lager op 25.479,42 punten. De breed samengestelde S&P 500 leverde 2,9 procent in tot 2840,60 punten en techbeurs Nasdaq werd 3 procent lager gezet op 7773,94 punten. Ook in Japan was het geen goeie beursdag: de Nikkei eindigde op -1,11 procent.

Duitse economie krimpt

De rode dag op de beurzen heeft veel te maken de Duitse economie, die in het tweede kwartaal ten opzichte van de voorgaande drie maanden gekrompen is en waarbij vooral de buitenlandse handel op de prestaties drukte. Onder andere de handelsvete tussen de VS en China speelde de Duitse economie parten. China meldde een afzwakking van de industriële productie.

Ook de obligatiemarkten waren niet goed voor het vertrouwen van beleggers. De rente voor Amerikaanse tienjarige obligaties doken onder die van tweejaars schuldpapier. Die zogenoemde omgekeerde rentecurve wordt gezien als een voorbode van een recessie. De olieprijzen daalden eveneens stevig. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,6 procent minder op 55,08 dollar. Brentolie werd 3,4 procent goedkoper tot 59,23 dollar per vat.

Bitcoin

Ook de waarde van de bitcoin is weer flink aan het dalen. Eerder deze maand was de cryptomunt nog meer dan 12.000 dollar waard. Maar donderdagochtend bedraagt de koers zo’n 9.700 dollar, blijkt uit gegevens van Coinmarketcap.com.

Een directe aanleiding voor de nieuwe daling is moeilijk aan te wijzen. Flinke waardeveranderingen zijn soms het gevolg van handelaren die grote aan- en verkopen doen.

Er is op sociale media nog steeds veel discussie over de bitcoin. Sommige analisten stellen daarnaast dat het grillige koersverloop niet los te zien is van de stormachtige ontwikkelingen op de aandelenmarkten. Op sommige momenten zouden beleggers de munt als veilige haven beschouwen en soms juist niet.

MEER OVER Japan