© rr

© rr

© rr

© rr

© rr

1/5

Stem mee voor het ‘schoonste’ gerenoveerde gebouw

Nog tot 9 september kan u met een stem mee beslissen welk ‘Het Schoonste Gebouw’ van Antwerpen wordt, een prijs die verdienstelijk gerenoveerde panden te beurt kan vallen.

De prijs van stad de Antwerpen is er een voor een gebouw dat de afgelopen vijf jaar gerenoveerd of herbestemd is. Uit de 24 inzendingen nomineerde de jury vijf kandidaten. Voor die vijf kan het publiek nu stemmen. Op 23 september wordt bekendgemaakt welk project het ‘schoonste’ is.

De vijf kandidaten zijn uiteenlopend. Bij ’t Groen Kwartier is de voormalige stookplaats voor de verwarming van het militair hospitaal van destijds omgevormd tot Stokers. Dat huist een coworkingspace en moet een ontmoetingsplek voor de buurt worden.

Een erg omvangrijk project ligt vlak naast Stokers. Het voormalige Augustinessenklooster bij het militair hospitaal is net als de stookplaats een beschermd monument. Met de naam August is het omgevormd tot een rustig hotel met drie tuinen.

Vakjury

De volgende kandidaat, de Noordpoort in de Dambruggestraat in Antwerpen-Noord, is geen beschermd monument, maar werd toch gerenoveerd. Waar ooit verschillende havenbedrijven en later elektriciteitsbedeling gevestigd waren, is nu een coworkingspace te vinden.

De radicaal modernistische woning die Gaston Eysselinck in 1932 ontwierp in de Ter Rivierenlaan in Deurne, is gerenoveerd door de huidige bewoners. De vakjury selecteerde dit gebouw omdat ze dat volgens de originele plannen hebben gedaan en de veranderingen doorheen de jaren ongedaan hebben gemaakt.

Ook in de nominatie van het Ensemble Ernest Sturdiau is de inzet van de bewoners opmerkelijk. De bewoners van de twee buitenste huizen van de vijf samenhorende huizen uit 1896 hebben jaren gewerkt aan de renovatie. Vooral hun ellenlange zoektocht naar de beste replica’s voor de gevelstenen is bewonderenswaardig.

U kunt stemmen op uw favoriet via de website: www.hetschoonstegebouw.be.

Neem ook deel aan onze eigen (niet-officiële) poll:

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio