Stralingsniveau bij ongeluk op Russische militaire testsite tot 16 keer te hoog

Foto: AFP

Stralingsniveau bij ongeluk op Russische militaire testsite tot 16 keer te hoog

Print

De Russische regering heeft dinsdag bekendgemaakt dat de stralingsniveaus bij het dodelijke ongeluk op de militaire basis nabij Severodvinsk, tot zestien keer hoger waren dan de norm. Aanvankelijk beweerden de autoriteiten dat er geen radioactieve straling was vrijgekomen bij het incident.

“In zes van de acht sensoren in Severodvinsk werd een overmaat aan gammastraling van 4 tot 16 keer hoger dan normaal gedetecteerd”, zei de federale milieuwaakhond Rosgydromet in een persbericht. Ook zegt Rosgydromet dat de stralingsniveaus in de namiddag van het incident weer snel naar normaal waren gedaald.

Vijf medewerkers kwamen op 8 augustus om het leven toen een raketmotor op de militaire site Njonoska tot ontploffing kwam.

Kort na het incident berichtten de Russische media dat er geen hoog stralingsniveau was gemeten. Desondanks zagen apotheken in de buurt een stijging van de verkoop van jodiumtabletten, die worden gebruikt om stralingsziekte tegen te gaan.

De vijf overleden medewerkers en de drie overlevenden werden geëerd met de Orde voor Dapperheid, meldt Russisch staatspersbureau TASS.

Nu in het nieuws